14:09 / 02.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Počele Tadijine jeseni

Arhivska fotografija (Ivica Galović/PIXSELL)

Arhivska fotografija (Ivica Galović/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Drugu godinu zaredom, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, raznovrsne programe obilježavanja rođendana Dragutina Tadijanovića objedinjava u zajedničku književnu manifestaciju 'Tadijine jeseni'.
U Slavonskom Brodu počele su 'Tadijine jeseni' – manifestacija koja drugu godinu zaredom raznovrsne programe obilježavanja rođendana hrvatskog pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića objedinjava u zajednički program.

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, koja manifestaciju organizira u suradnji s brojnim partnerima, ove je godine program osmislila u znaku okruglih obljetnica - 100 godina od početka pjesničkog stvaralaštva Dragutina Tadijanovića, ali i 60 godina od izdanja njegove zbirke pjesama 'Srebrne svirale.'

U sklopu programa, koji je počeo danas, 2. studenog, u 11 sati, bit će organiziran i digitalni kviz, a 6. studenog u Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu održat će se koncert uglazbljenih stihova ‘U tišini bez kraja’.

Osim u u Slavonskom Brodu, gdje je organiziran bogati program, HAZU u Zagrebu 4. studenog već tradicionalno dodjeljuje pjesničke nagrade, upravo iz 'Fonda Dragutin Tadijanović'.

Valja podsjetiti na nemjerljiv Tadijanovićev doprinos HAZU – on je, naime, uredio niz djela među ostalim Matoša, Kranjčevića, Kovačića i mnogih drugih.

Nerijetko je Tadija govorio da će njegova djela živjeti onoliko dugo koliko bude živio i on. Preminuo je u 102. godini života ali njegove pjesme žive i dalje.

Pogledajte što je o 'Tadijinim jesenima' rekla ravnateljica Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda Romana Tekić, koja se u emisiju Dobro jutro, Hrvatska uključila video pozivom, a prije razgovora Tadijine stihove govorio je glumac Matej Đurđević:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!