10:57 / 20.03.2019.

Autor: V.M./HRT

Počelo je proljeće - Goranovo!

Foto: Nikola Kuprešanin/Goranovo proljeće

Foto: Nikola Kuprešanin/Goranovo proljeće

Foto: - / -

U punoj dvorani Scene F22 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu sinoć otvoreno je 56. Goranovo proljeće. Ova najstarija domaća pjesnička manifestacija počela je čitanjem ulomka iz poeme 'Jama'.
U punoj dvorani Scene F22 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu sinoć je otvoreno je 56. Goranovo proljeće.

Dan uoči rođendana velikog književnika Ivana Gorana Kovačića počela je naša najstarija i najznačajnija pjesnička manifestacija, a danas - na njegov rođendan, u Kovačićevom rodnom Lukovdolu je i dodjela nagrada.

Goranovo proljeće otvoreno je ulomkom iz Kovačićeve poeme 'Jama' , koju je čitao glumac Vilim Matula, a u ime Odbora program su predstavili  Ana Brnardić Oproiu, Goran Čolakhodžić i Marko Pogačar, koji je, predstavljajući autorice i autorice, naglasio da je poezija kondenzirana sloboda, a za slobodu se treba boriti, što je pokazao i Ivan Goran Kovačić.

Na glazbeno-pjesničkoj večeri nastupilo je 39 pjesnikinja i pjesnika uz pratnju grupe Šumski, a naglasak ovogodišnjeg izdanja manifestacije je na frankofonoj poeziji pa su na otvorenju čitali Jean-Pascal Dubost, Florence Pazzottu i Lou Raoul iz Francuske, Baptiste Gaillard iz Švicarske te Laurence Vielle iz Belgije, istaknuli su organizatori manifestacije.

Program se nastavlja u Lukovdolu gdje se danas, na prvi dan proljeća, Svjetski dan poezije i rođendan Ivana Gorana Kovačića u podne dodjeljuju pjesničke nagrade ovogodišnjim laureatima Martini Vidaić i Denisu Ćosiću. Nakon svečanosti u Lukovdolu pjesnička karavana putuje u Rijeku, gdje se od 20 sati u klubu Palach nastavlja glazbeno-pjesnički program.

Zbirka 'Mehanika peluda' Martine Vidaić osvojila je novouvedenu Nagradu Ivan Goran Kovačić, namijenjenu najboljoj pjesničkoj knjizi, a Goran za mlade pjesnike dodijeljen je Denisu Ćosiću.

- Poslušajte emisiju Signatura posvećenu dobitnicima nagrada Goranovog proljeća
- Poslušaje emisiju Kutija slova u kojoj smo analizirali zbirku Martine Vidović

U petak, 22. ožujka, u Book caffeu Dnevni boravak u Rijeci bit će predstavljena pjesnička platforma Europske unije 'Versopolis', posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih europskih pjesnika, čiji je 'Goranovo proljeće' dio.

Martina Vidaić prva dobitnica nove nagrade Goranovog proljeća

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!