11:57 / 29.11.2018.

Autor: Jana Radić/V.M./Hina/HRT

Počelo pulsko 'sanjanje knjiga'

Wole Soyinka (Foto: Sanjam knjige u Istri)

Wole Soyinka (Foto: Sanjam knjige u Istri)

Foto: - / -

Nigerijski nobelovac Wole Soyinka u Puli je otvorio je 24. izdanje Sanjanja knjiga u Istri. Središnja tema tog popularnog sajma knjiga je - sloboda.
Idućih deset dana u Istri će se 'sanjati knjige'. Počelo je, naime, 24. izdanje istoimenog sajma u Puli. Manifestacija koja nudi kvalitetan kulturni sadržaj u zimskim mjesecima postala je tijekom vremena simbol grada.

Više od trideset novih knjižnih naslova, četiri autorske izložbe te više od sedamdeset programa predstavlja se na 24. Sajmu knjiga u Istri, koji je otvorio nigerijski dobitnik Nobelove nagrade za književnosti Wole Soyinka.

Sajam je tako počeo prigodnim obraćanjem dobitnika Nobelove nagrade za književnost, nestora postkolonijalne književnosti i borca za slobodno društvo, Wolea Soyinke, a nastupili su glazbena umjetnica Amira Medunjanin i svjetski poznati jazz pijanist Bojan Zulfikarpašić.

Sloboda je središnja tema sajma, a u regionalnom žarištu je makedonska književnost: Dolazi nam pregršt divnih autora i autorica iz Makedonije, koji nastupaju u programu 'Makedonija čita'. Nažalost, s nama neće biti Goran Stefanovski, ali ćemo mu na određeni način posvetiti ovaj sajam kao što smo ga bili posvetili Predragu Lucićurekla je direktorica sajma Magdalena Vodopija, podsjetivši na nedavnu iznenadnu smrt uglednog makedonskog pisca Gorana Stefanovskog.

Treći program Hrvatske radiotelevizije izravno će prenositi program 'Doručak s autorom' od 30. studenoga do 8. prosinca, pa tako i sutrašnji nastup slavnog Nobelovca Wolea Soyinke:
Doručak s autorom: Wole Soyink

Na knjižarskom postavu sudjeluje više od 200 nakladnika, a za praćenje sajamskih programa do sada se najavilo 50-ak novinara iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!