16:03 / 15.07.2019.

Autor: M.Š./Hina

Počelo snimanje filma 4:2

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o kombinaciji dramatične sportske priče i intimne drame o događajima u sjeni utakmice stoljeća.
Snimanje dugometražnog igranog filma 4:2 Anđela Jurkasa, koji se događa na dan povijesne nogometne utakmice između Francuske i Hrvatske, počeo je u ponedjeljak u Zagrebu, na godišnjicu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Kako je najavljeno, riječ je o kombinaciji dramatične sportske priče i intimne drame o događajima u sjeni utakmice stoljeća koja je nakratko dala nadu i spojila često podijeljeni hrvatski narod.

Radnja prati dvoje ljudi na neodgodivom putovanju iz Zagreba prema Rijeci, točno u vrijeme trajanja finalne utakmice kada je cijeli svijet bio pred televizorima.

Film će se snimati idućih mjeseci u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dugoj Resi, Gorskom kotaru, Parizu i Moskvi. Glavne uloge tumače Bojana Gregorić Vejzović, Ivo Krešić, član mostarskog HNK, sportski TV spiker Drago Ćosić i hrvatska nogometna reprezentacija.

U sporednim ulogama su Igor Galo, dobitnik nagrade za životno djelo na Pulskom filmskom festivalu, Rada Mrkšić, te u svojim prvim ulogama Katarina Nikšić i Dina Vojnović.

Jurkasu, koji potpisuje i scenarij, to je šesti dugometražni igrani film od 2015. godine. Snima ga u nezavisnoj produkciji tvrtke DOP Produkcija, bez državne i gradske financijske potpore, te će biti prikazan u sklopu humanitarne kulturološke akcije "Runda za film: DDDD", mrežnom sustavu direktne TV premijere za one koji naruče i daju donacije za gledanje filma.

Premijera filma očekuje se 15. srpnja iduće godine, na drugu godišnjicu finala Svjetskog nogometnog prvenstva.

Autori najavljuju da će ići na međunarodne festivale, a sada su u pregovorima za koprodukciju i distribuciju za francusko, španjolsko i englesko govorno područje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!