Počelo snimanje filma Garbura

26.11.2020.

19:21

Autor: Ivona Ramadža Čolić

default error photo
Riječ je o obiteljskoj drami koja prikazuje složene obiteljske i susjedske odnose. Film se realizira i uz financijsku potporu HRT-a.
U okolici Šibenika počelo je snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma Garbura scenarista i redatelja Josipa Žuvana. Riječ je o obiteljskoj drami smještenoj u ambijent dalmatinskog predgrađa. Film se realizira i uz financijsku potporu HRT-a.

Snimanje filma će trajati 24 dana na četiri lokacije u okolici Šibenika. Struka je scenarij pročitala. Rekli su: autor zrelo prikazuje složene obiteljske i susjedske odnose, usput vješto gradeći napetost koja kulminira eksplozijom.

- Riječ je o obiteljskoj drami koja prati odrastanje dvoje dječaka u nekakvom provincijalnom mjestu i u pozadini njihove priče i njihovih svakodnevnih dogodovština je njihova obiteljska svađa između njihove dvije obitelji, objasnio je scenarist i redatelj Josip Žuvan.

Debitantski je to Žuvanov dugometražni igrani film. A radi se u hrvatsko-srpskoj koprodukciji. 

- Sa mnom u filmu glume Ivana Roščić, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, rekao je glumac Mauro Ercegović Gracin.

Previđa se Garburi dobar prijam kod festivalske i zahtjevnije kinopublike. Dvije godine prošlo je od ideje do prve klape. 

- Slučajno smo baš u mjestu Raslina našli dvije kuće. I onda smo u okolici našli ostale eksterijere koji izgledaju dosta primamljivo pogotovo s ovim zimskim suncem, rekao je direktor fotografije Tomislav Sutlar.

Upute epidemiologa i na setu su prioritet i odstupanja nema.

- U kombijima se vozi manje osoba, nose se maske, rekla je direktorica filma Ana Grbac.

Ali sve to dosta i stoji! Spasila je filmašima snimanje financijska injekcija HAVC-a i HRT-a.

- Snimanje u doba korone je doslovno kao trčanje s preprekama, smatra scenarist i redatelj Josip Žuvan.

Pred publiku će film za godinu dana. Priželjkuje mu ekipa uspješan festivalski život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!