Počeo 20. BOK fest, riječi hvale imaju poznati glumci

28.04.2023.

20:23

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Dnevnik/HRT/A.S.

BOK festival u Bjelovaru

BOK festival u Bjelovaru

Foto: Dnevnik / HRT

U Bjelovaru se i ove godine okuplja glumačka elita, počeo je 20. BOK fest - bjelovarski odjeci kazališta. Tijekom proteklih godina na festivalu je izvedeno više od 200 predstava hrvatskih, ali i kazališta iz susjednih zemalja. Festival je postao poznat i popularan i zbog niza zanimljivih popratnih sadržaja.

Otvarajući festival prije 20 godina doajen hrvatskoga glumišta poželio mu je dugu plovidbu. Umjetnički direktor bio je pun optimizma.

- Ja se toplo nadam da će on to pokazati u najboljem svjetlu da ovdje ima jako puno ljudi koje to zanima, rekao je Goran Navojec 2003. godine. 

Bjelovarčani otad s nestrpljenjem iščekuju svaki festival. Izvedene su brojne vrhunske predstave. Uživaju i glumci.

- Sjećam se kad je počelo. Sveprisutni smo. Dolazili smo s predstavama i na zezanje. Veselo je, kazao je glumac Goran Bogdan. 

- Jako smo uz kolegu koji je sve to pokrenuo i BOK ima jedno posebno mjesto, dodala je glumica Jelena Perčin

Mnogi su trenuci sačuvani u sjećanjima, a Damir Špehar čuva ih i na oko 50 tisuća fotografija. Bio je na svakom BOK festu. 

- Duša Bok festa je Bogdan Diklić i on mi je jednom prilikom rekao da ga ovdje zovem Bokdan, rekao je Špehar.

Ima Goran Navojec na što biti ponosan misija je uspjela.

- Decentralizirajuće raspirivanje kulture i umjetnosti. Mi raspršujemo kulturu i umjetnost što ju je dalje i šire, kazao je Navojec.

Ove godine 10 predstava

Ove godine bit će izvedeno 10 predstava, a kazališni zastor podignula je crnogorska monodrama "Potonja ura Njegoševa", koja je u 33 godine izvedena 1500 puta.

Izložba glumaca za što je zaslužan veliki Špiro Guberina i ove će godine razveseliti Bjelovarčane. Neće izostati ni rukometni turnir na kojem snage odmjeravaju sportaši, političari, glumci. Svaki promašaj boli.

- Promašio sam sedmerac tako da mogu reći da danas nije moj dan, kazao je Vedran Mlikota, na rukometnom turniru 2018. godine. 

Nitko iz Bjelovara ne ide praznih ruku, a i ove godine gubitnik motoalke bit će okićen vijencem od kobasica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!