Počeo 49. seminar Zagrebačke slavističke škole

16.08.2021.

14:51

Autor: B.A./Hina/HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

U Dubrovniku je u ponedjeljak počeo sedmodnevni 49. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole, a okupio je inozemne studente kroatistike i sveučilišne nastavnike kojima su hrvatski jezik i književnost primaran znanstveni interes.

Na ovogodišnjem seminaru sudjeluje osamnaest inozemnih studenata i osamnaest sveučilišnih nastavnika iz trinaest zemalja.


Voditeljica Zagrebačke slavističke škole Tatjana Pišković istaknula je kako Seminar okuplja studente kroatistike kako bi razvili zanimanje za hrvatsku filologiju i kulturu te prikupili aktualne informacije od najboljih hrvatskih znanstvenika.


- Interes za hrvatski jezik još je uvijek velik, što je možda i iznenađenje s obzirom na trend pada interesa za humanističke znanosti u svijetu. Još uvijek na svakom kontinentu gdje postoji humanistički fakultet imamo jednu malu slavističku nišu gdje se proučava hrvatski jezik. Moramo se braniti od molbi studenata za sudjelovanje na seminaru i radimo ozbiljnu selekciju, rekla je Pišković.


Pišković je napomenula kako će polaznici kroz šest lektorata i proseminara usavršavati znanje hrvatskog jezika te obrađivati lingvističke, književne, stilističke i komparatističke teme i pojedina područja hrvatske povijesti.


- Na taj znanstveni dio nastavlja se ciklus znanstvenih predavanja sa središnjom temom binarnosti i suprotnosti u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi. Dvanaest naših vrhunskih znanstvenika, lingvista, književnih povjesničara i teoretičara, kulturologa i historiografa prikazat će nove prakse istraživanja binarizama u humanistici, rekla je Pišković.


Polaznici seminara pristižu iz Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Belgije, Danske, Švedske i Austrije.


Predavači su Lahorka Plejić Poje, Mateo Žagar, Bernardina Petrović, Tomislav Brlek, Evelina Rudan, Iva Nazalević Čučević, Mislava Bertoša, Tvrtko Vuković, Marina Protrka Štimec, Anđela Frančić, Tvrtko Jakovina i Maciej Czerwiński.


Za polaznike su organizirana stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na Lokrum i Šipan, a na filmskoj večeri pogledat će film "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević, koja će im biti gošća. Osim nje gostovat će i književnice Olja Savičević Ivančević, Evelina Rudan i Monika Herceg.


Polaznici će pogledati i dvije kazališne predstave: "Jugo" redatelja Davora Mojaša u Teatru "Lero" i "Tramvaj zvan žudnja" redatelja Paola Tišljarića u Kazalištu Marina Držića.


Zagrebačka slavistička škola djeluje u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnji su seminar organizirale Tatjana Pišković, voditeljica Škole, Lana Molvarec, zamjenica voditeljice, Iva Nazalević Čučević, programska tajnica, i Maša Kolanović, voditeljica književnoznanstvenog bloka.


Organizaciju 49. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija te Dubrovačko-neretvanska županija. Knjige su za 49. seminar donirali Croaticum, FF press, Matica hrvatska i Fraktura, a filmsku je građu osigurao Hulahop.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!