Počeo 79. filmski festival u Veneciji

31.08.2022.

21:54

Autor: Maja Njirjak/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Počela Mostra

Počela Mostra

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Idućih će deset dana oči cijelog filmskog svijeta biti uperene u venecijanski Lido. Počela je 79. Mostra, jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih festivala. Venecijanske vode uzburkale su - filmske zvijezde. Jer vodenim putem stižu - do crvenog tepiha najstarijeg filmskog festivala - na Lidu. Venecijanski filmski festival otvoren je uvodnim riječima predsjednice žirija, glumice Julianne Moore koja je govorila o budućnosti filmske umjetnosti. 


Za razliku od Cannesa, za Zlatnog lava 4 su čak Netfliksove produkcije, uključujući "Plavušu" Andrewa Dominika, s Anom de Armas u ulozi ikone Marylin Monroe.

Od političkih drama, preko kanibalizma do westerna - 23 su naslova, koja nagovještaju i odnos snaga na idućim.

- Pandemija je prouzročila mnogo problema u obiteljima. Posebice među mladima. Zbog lockdowna, izostalo je druženje s drugom djecom, iskustvo djetinjstva... A odrasli nisu znali kako na to odgovoriti. I to se vidi po filmovima u programu. Da, veoma je malo komedija.. ton programa je mračan, rekao je Alberto Barbera, Director of the 79th Venice Film Festival.

Žirijem predsjeda glumica Julianne Moore, a nagradu za životno djelo prima Catherine Deneuve.

- Uvijek je teško s nečim prestati. Pogledati unatrag kao da si sam odlučivao o budućnosti. Ali nije tako. Mnogo je toga u sreći, dobrim ljudima, pa i onom lošem. Nije sve ni na glumcima, jer mi smo samo dio cjeline – filma, rekla je Catherine Deneuve.

Prvi su put službeno i predstavnici američke Akademije dio događaja na Mostri. Novi direktor osvrnuo se i na skandal s dodjele Oscara.

- Ovo je novi dan za Akademiju. I svakako ćemo više pozornosti pridavati internacionalnim filmovima, filmašima i članovima. A ovo je izvrstan način za to. S ljubavlju prema Chrisu, usmjereni smo na budućnost, naglasio je Bill Kramer, CEO of the Academy Motion Pictures Arts and Sciences.

Dvije će hrvatske koprodukcije imati svjetsku premijeru, a u oba filma glumi Ksenija Marinković! U Horizontima - film makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, "Najsretniji čovjek na svijetu", na Tjednu kritike - debitantski film dvojca Zorić - Gluščević ''Jeste li vidjeli ovu ženu?''.

Kino se gleda čak i na vodi - a za one s morskom bolešću, 79. Mostra nudi pučinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!