Počeo Festival Dore Pejačević

01.03.2023.

14:03

Autor: M.Š./Hina/HRT

Izložba "Dora - zapis na brezovoj kori"

Izložba "Dora - zapis na brezovoj kori"

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Otvorenjem izložbe "Dora - zapis na brezovoj kori" u Muzeju grada Zagreba u srijedu je, u povodu 100. godišnjice smrti hrvatske skladateljice, počeo Festival Dora Pejačević.

Na izložbi su predstavljene fotografije i predmeti iz fundusa brojnih hrvatskih baštinskih ustanova, koji prikazuju odrastanje mlade žene plemićkog podrijetla, svakodnevicu na obiteljskom imanju u Našicama, u perivoju našičkog dvorca i u paviljonu izgrađenog od breze te portreti roditelja, sestre i braće, obiteljska druženja u parku i na terasama dvoraca.

Istaknuta je radost stvaranja i umjetničkog djelovanja, koja se isprepleće s privatnim događajima i brakom s Ottomarom von Lumbeom te zajedničke fotografije s vjenčanja i portreti mladog para, rođenje sina Thea te njezina prerana smrt u 38. godini kao i originalna posmrtna maska te poetska skulptura i bista "Tuga" s Dorina groba.

Autorica izložbe i viša kustosica u Muzeju grada Zagreba Marina Perica Krapljanov istaknula je da izložba daje uvid u privatni i profesionalni život Dore Pejačević i njezino stvaralaštvo.

Poslije otvaranja izložbe u Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu održan je klavirski recital u izvedbi njemačke pijanistice Kyre Steckeweh, iznimno zaslužne za promociju skladbe Dore Pejačević u Njemačkoj i daleko izvan njezinih granica.

Dora Pejačević rođena je 10. rujna 1885. u Budimpešti, a umrla je 5. ožujka 1923. u Muenchenu.

Bila je kći hrvatskog bana grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vay.

Dora je djetinjstvo provela u Našicama, a prve glazbene poduke dobila je od poznate mađarske orguljašice Károlye Noszede.

Kao mlada umjetnica nastavila je privatno školovanje kod profesora glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda, među kojima se ističe Vaclav Huml.

Uoči Prvoga svjetskog rata Dora Pejačević odlazi na usavršavanje u Dresden, gdje se njezina glazbena samosvijest i kantautorska strast isprepleću sa širinom njezinih intelektualnih i društvenih interesa.

Festival Dore Pejačević traje do 5. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!