Počeo je 10. jubilarni festival fotografije 'Organ vida'

12.09.2018.

10:57

Autor: V.M./M.V./T.Dž.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

Međunarodni festival fotografije Organ vida, čija se središnja izložba otvara danas u zagrebačkom MSU-u, okuplja mlade suvremene domaće i međunarodne fotografe, ali i one već etablirane - s ciljem unapređenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse.
Međunarodni festival fotografije Organ vida okuplja mlade suvremene domaće i međunarodne fotografe, ali i one već etablirane - s ciljem unapređenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse. I tako već godinama, u kojima se širio i rastao.

No nikada nije zaboravljao one koji tek traže svoje mjesto pod suncem, odnosno iza fotografskog aparata. O programu jubilarnog Organa vida ususret današnjem otvorenju središnje izložbe u Vijestima iz kulture razgovarali smo s pokretačicom projekta, fotografkinjom Marinom Paulenkom, a o dalekom putu do fotografskog uspjeha razgovarali smo i s mladom fotografkinjom Glorijom Lizde:

Jedna od najčešćih početničkih zabluda je da je oprema presudna, a ona je na kraju ipak samo alat – potvrđuje iskustvo Glorije Lizde: Ja bih rekla da je ideja uvijek iznad tehnike. Uvijek sve ovisi o tome kakav rad radite, pa ćete u skladu s tim i koristiti tehniku. Mislim da je prvo bitno imati koncept, nešto maštovito, nešto zanimljivo, a tek onda odlučiti kojom tehnikom raditi, i to ne mora biti nikakva skupa tehnika,  komentira Glorija Lizde.

Ako se u Hrvatskoj želite baviti fotografijom, postoji nekoliko putova. Ipak, važnije od svega je neprekidno učiti, istraživati i proučavati tuđe radove. Vjerojatno je najbolji put upisati smjer fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, a uvijek možete raditi i samostalno i posjećivati festivale i izložbe da biste se educirali i postali dio fotografske scene, smatra Glorija Lizde.

No, na našem je tržištu teško živjeti od bilo kakve slobodne umjetnosti, pa tako i fotografske. Mora se odvojiti komercijalni rad, poput snimanja svadbi, od umjetničkog rada. Od jedne stvari živite, a drugu radite za svoj 'gušt',  kaže Glorija Lizde.

Prilika se može tražiti i preko granice, što kod fotografa ne znači nužno preseljenje u inozemstvo. Upravo je zato Organ vida kao manifestacija koja okuplja toliki broj važnih svjetskih autora potencijalno vrlo važan za naše mlade nade.

'Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas' naziv je glavne izložbe festivala Organ vida, koja se u 20 sati otvara u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a temu izložbe posvećene ženama, kao i ostale festivalske programe predstavila je pokretačica festivala Marina Paulenka gostujući u Vijestima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!