12:11 / 12.11.2018.

Autor: E.L.S./V.M./HRT

Počeo je Interliber

Borna Filic/PIXSELL/arhiva

Borna Filic/PIXSELL/arhiva

Foto: - / PIXSELL

Paviljone 5 i 6 Zagrebačkog velesajma ispunilo je više od 300 izlagača iz 13 zemalja, a izložbena površina ove je godine još veća.
U paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma počeo je Interliber - 41. međunarodnog sajma knjiga i učila.

O tome zašto treba biti na Interliberu i koje su novosti na na sajmu u Studiju 4 govorili si Slavko Kozina, član vijeća Zajednice nakladnika i knjižara i Mihaela Majcen - Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva Kulture.Paviljone 5 i 6 ispunilo je više od 300 izlagača iz 13 zemalja, a ove je godine izložbena površina u odnosu na prošlu 7% veća. Uz domaće, dolaze izlagači  iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Posjetitelje očekuje predstavljanje novih naslova domaćih i inozemnih autora, druženje i razgovori s književnicima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, kvizovi, glazbeni programi, a održat će se i stručni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, okrugli stolovi i panel rasprave.

O najvećoj književnoj manifestaciji u Hrvatskoj u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Zoran Ušurić, voditelj Interlibera, i Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK:


Više od 200 pratećih programa održavat će se na četiri lokacije:

- galerija paviljona 5
- pozornica u paviljonu 6
- Kongresni centar ZV-a - dvorana Cres
- Zimski vrt i otvoreni prostor ispred paviljona 5.

Prateći programi organiziraju se u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskim kviz savezom te samim izlagačima. O ozbiljnim književnim temama raspravljat će se u Premium programu koji će ugostiti i inozemne pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene.I ove godine bit će organiziran edukativno-zabavni program za djecu. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecat će se u kvizovima znanja HIGH FIVE, a ove će godine na sajam pohrliti i najbolji hrvatski kvizaši radi Ekipnog državnog prvenstva.

Inteliber je uključen u "Knjigodar", akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se putem natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice.

Posebno osmišljen Premium program održavat će se na galeriji paviljona 5 i glavnoj pozornici u paviljonu 6, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma. Uz predstavljanje knjiga, naglasak je na zanimljivim panel diskusijama uz gostovanja domaćih i međunarodno priznatih književnih zvijezda i stručnjaka.

Glazbeni program na otvorenome ispred paviljona 5 ugostit će Three Colours of Jazz, Nenad Resnik Trio, Ivanu Galić te DJ-eve.Sajam svjetskog obrazovanja

Novost na ovogodišnjem Interliberu je World Education Fair - Sajam svjetskog obrazovanja koji se održava 16. i 17. studenog u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Svi zainteresirani za obrazovanje u inozemstvu moći će dobiti informacije o studiranju, srednjim školama, jezičnim tečajevima i Work&Travel USA programu studentske kulturne razmjene.

Tako će se već četvrti put hrvatskim srednjoškolcima i studentima, ali i njihovim roditeljima i svima koji žele doznati više o obrazovanju u inozemstvu, pružiti prilika da se upoznaju s predstavnicima i profesorima inozemnih sveučilišta, privatnih srednjih škola i centara za učenje stranih jezika iz Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Švicarske, Austrije, Poljske i drugih zemalja. Tijekom WEF-a posjetitelji će moći ostvariti i popuste na jezične tečajeve te doznati kako doći do stipendije.

Nastup Ruske Federacije  Izložbeni prostor Ruske Federacije, koja se na Interliberu prezentira prvi put nakon više godina, hrvatskoj će publici ponuditi široku paletu moderne ruske književnosti - od poezije do povijesnih djela i prijevoda.

Znanstveni kvart

Znanstveni kvart dio je Interlibera već četvrtu godinu. Ove je godine na novoj lokaciji, na galeriji paviljona 5.

Program se odvija sve dane sajma. Podijeljen je na sadržaje namijenjene organiziranim, školskim posjetima u jutarnjim satima te na program za široku publiku u popodnevnim satima od utorka do petka, a tijekom vikenda od 10.30 do 20 sati.

Uoči početka sajma u Vijestima iz kulture gostovao je Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!