07:00 / 04.07.2021.

Autor: Maja Njirjak/Tamara Džebić Šaljan/I.H./Dnevnik/HRT

Prvi PontaLopud festival

Počeo je prvi PontaLopud festival

Počeo je prvi PontaLopud festival

Foto: Dnevnik / HRT

Na Lopudu, otoku pokraj Dubrovnika, počeo je prvi PontaLopud festival, na kojem će mladi glumci i redatelji raditi s velikim svjetskim imenima filmske industrije. Prvo izdanje festivala otvorio je oskarovac Pawel Pawlikovsky, a na njemu sudjeluje i 15 mladih filmaša...

Jedan sat plovidbe morskim valovima od Dubrovnika borave čak 2 oskarovca. Pawel Pawlikovsky, poljski redatelj koji je s filmom Ida osvojio zlatni kipić za najbolji strani film 2013., hrvatsku obalu dobro poznaje. Naime, njegov višestruko nagrađivani film Hladni rat, sniman je i u Splitu! 


- Miro Purivatra jedan mi je od najdražih ljudi u svijetu filma, veliki vizionar, pa kad on ima neku ideju, znam da će to biti pun pogodak. Volim biti u Hrvatskoj i mislim da je ona sjajno mjesto za snimanje filmova, rekao je Pawlikovsky. 


U filmskim radionicama pridružuje mu se i Danis Tanović, redatelj koji je s prvijencem BiH donio Oscara 2002., s filmom Ničija zemlja. Filmsku elitu na malom otoku s manje od 300 stanovnika zaokružuje Michel Franco, meksički redatelj koji je osvojio filmsku kritiku i brojne festivale. 


- Sretan sam što sam ovdje sa svim ovim divnim ljudima. Veselim se i nadam se da ćemo napokon svi bez ograničenja početi snimati filmove, jer moramo ih snimati i prikazivati na velikom platnu, ne smijemo se zadovoljavati servisima za streaming, rekao je Franco. 


Osnivači PontaLopud festivala su Tilda Grossel Bogdanović i Mirsad Purivatra, koji stoji iza 27 godina Sarajevo Film Festivala, a s kojim se ovim izdanjem i oprašta od direktorske palice. Ovaj novoosnovani filmski festival otvorilo je 15 redatelja i glumaca iz Hrvatske i regije. 


Ako je suditi po uspjehu Dubrovnika, koji se na mapi filmskih setova usidrio kao jedna od najpoželjnijih lokacija, i Lopudu je zajamčeno da postane mjesto najpoželjnijeg ljetnog festivala. S ovim će uspješnim mladim filmašima i sam festival odjedriti u svijet...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!