Počeo Motovun film festival

26.07.2022.

20:19

Autor: Jana Radić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Motovun film festival

Motovun film festival

Foto: HTV / HRT

Posvećen je ponajprije filmovima malih kinematografija i nezavisnim produkcijama, onima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Naslovima koji se u neravnopravnoj tržišnoj utakmici sve teže probijaju do kinodvorana i običnih gledatelja. Počeo je još jedan Motovun film festival.


Motovun nikad u programu nije imao toliko nagrađenih filmova koji u Istru stižu sa svjetskih festivala poput Cannesa, Berlina, Sundancea i Karlovih Vary. Publika će moći pogledati više od stotinu hvaljenih ostvarenja koja nisu u našoj redovitoj kinodistribuciji. 

- Mi bi htjeli da ovih pet dana ljudima damo filmsku čaroliju koja će ih odmoriti, koja će ih relaksirati. Mislim da nam to svima ove godine strašno treba i to je bila ideja s kojom smo zapravo slagali program, govori Igor Mirković, direktor Motovun film festivala.

Festival je žanrovski raznolik. Od gangsterskih filmova do iznimno velikog broja komedija.    

- Ove godine imamo miks vrlo, vrlo otkačenih komedija, političkih filmova, koji naglašavaju neke poruke koje želimo prenijeti, ali isto tako, jako puno glazbenih filmova i cijeli jedan program filmova iz Švedske koji predstavljaju sto godina njihove kinematografije, naglašava Milena Zajović, selektorica glavnog programa. 

Iz zemlje partnera, Švedske, stiže čak 25 naslova. U Motovunu je i prošlogodišnja pobjednica festivala Ninja Tyberg kojoj su se u žiriju pridružili ugledni europski filmaši. I ove godine pobjednik kratkog programa izravno se natječe za nagradu europske filmske akademije.

A već tradicionalno, dodijelit će se i počasne nagrade, Maverick Motovuna redatelju Goranu Markoviću te nagrada 50 godina, asistentu kamere Ranku Mitiću. Motovunska publika moći će pogledati i dva hrvatska noviteta, oba nagrađena na pulskom festivalu - sociopolitičku dramu Arsena Oremovića "Glava velike ribe" i komediju "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!