09:40 / 08.11.2019.

Autor: Anja Cerar/V.M./HRT

Počeo ZFF - naš najveći međunarodni filmski festival

-

-

Foto: - / -

Dočekali smo prvi od rekordnih 11 dana našeg najvećeg međunarodnog filmskog festivala 17. Zagreb Film Festivala. Na svečanom otvorenju u Laubi prikazana je i prva projekcija - francuska dramedija ‘Alice i gradonačelnik’.
Dočekali smo prvi od rekordnih 11 dana našeg najvećeg međunarodnog filmskog festivala 17. Zagreb Film Festivala. Na svečanom otvorenju u Laubi prikazana je i prva projekcija - francuska dramedija ‘Alice i gradonačelnik’.

Filmski projektori su zagrijani -  počelo je novo izdanje Zagreb Film Festivala. U 11 dana gledat ćemo stotinjak filmova u bogatom natjecateljskom i popratnom programu. Tradicionalno, u Zagreb pristižu brojni gosti - stari i novi prijatelji festivala.

- Prvi sam put u Zagrebu, atmosfera na festivalu je odlična. Dočekali su me kao velikog glumca, iako je moja uloga u filmu koji otvara festival – malena, izjavio je Pascal Rénéric, glumac u filmu ‘Alice i gradonačelnik’.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na činjenicu da je sinoćnje otvorenje festivala održano u galerijskom prostoru Laube, umjesto na tradicionalnoj festivalskoj lokaciji: Razlog tomu je što je naš dom, i ne samo dom nas, Zagreb Film Festivala, nego i ostalih zagrebačkih filmskih manifestacija, Kino Europa – zatvoreno, podsjetio je Matić.

Uz iznimku Kina Europa, ZFF ostaje na starim lokacijama, a festivalska baza ove je godine u Kinu Tuškanac. Ipak, srce festivala na pravom je mjestu, a filmski program najavljen je kao najjači dosad.

- Autorice i autori se bave potragom za vlastitim identitetom, obrađuju određene povijesne činjenice, a imamo i nekoliko filmova koji se bave političkim životom, spletkama ili kako ih već nazvali, rekao je Matić.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska družila se jutros s Katarinom Crnčić, koordinatorica programa Bibijada i PLUS koja je ukratko najavila 17. ZFF s naglaskom na dva filma mladih autorica iz regije koji su na programu u petak i subotu – 'Ivana Grozna' te 'Negdje lijepo' koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film:

Za Zlatna kolica u tri kategorije natječu se dugometražni i kratkometražni igrani filmovi te recentne domaće produkcije kratkog metra - u programu Kockice: Kockice su svakako jedan od, ako ne i najvažniji festival kratkog filma u Hrvatskoj i možda najbolji poligon za mlade autore u Hrvatskoj, istaknuo je redatelj filma ‘Kućica’ Jakov Nola.

Uz natjecateljski dio, kao i prijašnjih godina, čekaju nas iznimni popratni sadržaji: Ističu se programi Velikih 5 i Ponovno s nama, naši stari programi, zatim program Bibijade i Plus za najmlađe posjetitelje i za tinejdžere i, što nas posebno veseli ove godine, Fragmenti egzila, program koji radimo u povodu predsjedanja Europskom unijom, nabraja izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta.

Pod svjetlima neona, u društvu Biba, s Kokicama uživat ćemo do 17. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!