Ukrajinski film "Vizija leptira" otvorio je 16. Vukovar Film Festival

29.06.2022.

20:19

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Glavna glumica filma "Vizija leptira" Rita Burkovska i hrvatski glumac Edvin Liverić

Glavna glumica filma "Vizija leptira" Rita Burkovska i hrvatski glumac Edvin Liverić

Foto: Ines Milanković / HRT

Večeras se svečano otvorio 16. Vukovar Film Festival, jedinstven po tome što posebno promovira filmske umjetnike iz podunavskih zemalja. Na pet lokacija gledatelji će moći pogledati više od šezdeset filmova. 

Ovaj jedinstveni festival podunavskih zemalja otvorio je film iz Ukrajine - "Vizija leptira", koji je snimljen u hrvatskoj koprodukciji. 

Svi poznati svjetski festivali promoviraju ukrajinske filmove, pa i Vukovar slijedi te trendove. Direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić istaknuo je kako je Vukovar Film Festival, festival podunavskih zemalja, a tu pripada i Ukrajina.

Dodao je kako su i do sada na festivalu sudjelovali ukrajinski filmovi.

Film "Vizija leptira", redatelja Makima Nakonečkog, snimljen je 2020. godine kada još nije bilo ovakvih sukoba u Ukrajini. Sukoba je bilo na istoku Ukrajine, te se pomalo i ta situacija tematizira u filmu, ali to nije posve ratni film.

Otvoren 16. Vukovar Film Festival

Otvoren 16. Vukovar Film Festival

Foto: Ines Milanković / HRT

Redatelj filma nije mogao doći u Vukovar, jer nije mogao dobiti propusnicu da napusti svoju zemlju. No, u Vukovar je stigla glavna glumica - Rita Burkovska. Ona je putovala 36 sati od Kijeva do Vukovara.

Vukovar Film Festival traje do 3. srpnja. Na festivalu će se prikazati šezdeset filmova u deset kategorija.

Pored natjecateljske kategorije podunavskih igranih, dugih i kratkih, dokumentarnih filmova, u projekcijama se nalaze filmovi iz cijelog svijeta.

Prikazat će se novi filmovi, primjerice Seana Penna, te ostalih poznatih redatelja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!