Otvoren Liburnia Film Festival

22.08.2021.

11:41

Autor: I.H./Hina/HRT

Liburnia Film Festival

Liburnia Film Festival

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Festival hrvatskog dokumentarnog filma 19. Liburnia Film Festival svečano je u ponedjeljak otvoren premijerom filma "Trafika" Dore Slakoper na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Riječ je o kratkom hibridnom dokumentarcu koji oslikava repetitivni i klaustrofobični posao prodavačice na kioscima, koji su nezaobilazni dio gradskog krajolika, a prodavači čiji je posao težak, naporan i stresan gotovo su nevidljivi u javnosti.

Dora Slakoper studentica je diplomskog studija montaže na ADU. Nekoliko godina radi kao montažerka i asistentica montaže na igranim i dokumentarnim filmovima, televizijskim i komercijalnim projektima. "Trafika" je njen redateljski prvijenac.

Na Liburnia Film festivalu posjetitelji će na nekoliko lokacija od 23. do 27. kolovoza, moći vidjeti 44 dokumentarna filma - 22 u konkurenciji te 22 u popratnom programu. Na maloj Ljetnoj pozornici prikazivat će se filmovi u konkurenciji za festivalske nagrade najbolji film po izboru žirija i publike, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka te najbolji regionalni film.

Peteročlani međunarodni žiri čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor Beldocsa Marko Grba Singh, organizator filmskih programa i predstavnik Kinedok mreže Szabolcs Szyrony te filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Uoči proglašenja najboljih, publika će moći vidjeti dva dokumentarca nastala u produkciji suorganizatora Liburnia Film Festivala zagrebačke udruge Restart, a festival će zatvoriti svjetska premijera filma Enrico Marotti: Ovo je moj plov Relje Dušeka, film o svjetskom prvaku u windsurfingu iz Voloskog.

U sklopu festivala u Vili Antonio bit će organiziran case study filma Jedna od nas Đure Gavrana, koji će zbog svoje tematike biti uvod u tribinu Kad nasilje živi doma." Tribina je organizirana u suradnji s udrugom SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava čije će zaposlenice, koje svakodnevno rade sa žrtvama seksualnog nasilja, razgovarati s Đurom Gavranom o rastućem problemu seksualnog nasilja.

Osim razgovora publike s autorima filmova, popratni filmski program obuhvaća i program Regionale, filmove autora ili produkcijskih kuća iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

Filmom Povuci-potegni Nevena Hitreca predstavit će se međunarodna alternativna mreža za distribucuju dokumentarnog filma Kinedok, a bit će predstavljen i pregled dokumentarnih filmova redatelja Đure Gavrana nastalih od 2010. do 2016.

Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart tehničkim servisom izrade DCP-ja. AVC Zagreb prvi put vaučerom za kupnju filmske opreme u iznosima od 700 eura nagrađuje autore za najbolju fotografiju i najbolji dizajn zvuka, a ACER Hrvatska dodijelit će nagradu za najbolju montažu. Kao i prethodnih godina, Institut dokumentarnog filma IDF te Balkan Documentary Center, nagrađuju najboljeg režisera i najbolji regionalni film. Svi nagrađeni dobit će originalnu statuu kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.

Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, AVC Zagreb, ACER Hrvatska i drugi podupiratelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!