09:12 / 28.09.2020.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/I.B./HRT

Počinje 30. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2020.

-

-

Foto: - / -

U emisiji Hrvatska uživo gostovali su umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić i producentica Animafesta Paola Orlić.
Nakon svih odgađanja i priprema danas se otvara jubilarni Animafest. U emisiji Hrvatska uživo gostovali su umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić i producentica Animafesta Paola Orlić.

- Animafest ide uživo. Taman kad je počelo sve skupa mi smo završili selekciju i trebalo je početi pripremati sve skupa. Onda se desilo što se desilo. Mnogi kolege su otišli on-line. Vijeće, produkcija i ja smo bili mišljenja da se treba dogoditi fizički. To je likovna umjetnost. Nije isto gledati Francisa Bacona u galeriji ili u reprodukciji. Isti tako i film na velikom platnu s velikim sound sistemom i malim, to su dva različita doživljaja. Danas je otvorenje u 19.39 u kinu SC, rekao je Šuljić.

- Održali smo jednu konferenciju za novinare na kojoj smo predstavili sve i sretni samo da se ipak dešavamo. Nismo odustali, Animafest ide. Mislimo da je to važno i na simboličkom nivou da kultura doista ide, da ćemo se održati, istaknula je Orlić.

Među uglednim gostima festivala, kojih je ove godine više od 70, Paola Orlić posebno je istakla dobitnika festivalske Nagrade za životno djelo Georgesa Schwizgebela, velikana švicarske i svjetske animacije koji dolazi već na otvaranje festivala 28. rujna, baš na svoj 76. rođendan.

- Schwizgebel je veliki prijatelj Animafesta i najnagrađivaniji autor u festivalskoj povijesti, koji je usprkos visokoj dobi i svjetskoj pandemiji odlučio doći u Zagreb, dodala je.

- Ispoštovali smo sve epidemiološke mjere, u kinu imamo točno 272 mjesta, naglasila je Orlić.

30. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2020. od 28. rujna do 3. listopada održavat će se u Kinu SC, Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 filmova iz 40 svjetskih zemalja, a uz prestižna natjecanja tu su i fokus na kinematografiju Mađarske, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice festivala u Annecyju, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat Program za djecu i mlade.

Omogućeno je besplatno online praćenje u školama i vrtićima Natjecanja filmova za djecu - također međunarodne konkurencije za koju filmove bira medijska psihologinja Martina Peštaj i kategorizira ih prema uzrastu. Osim natjecanja, tu je i atraktivan Obiteljski program, idealan za gledanje u pratnji roditelja.

Osim u Kinoteci, uobičajenom središtu Animafestova Programa za djecu i mlade, u nedjelju 4. listopada Obiteljski program dolazi i u Travno, Trešnjevku, Dubravu, Sesvete i Maksimir, u sklopu programa Animafest u Vašem kvartu. Ulaz na sve programe u kulturnim centrima Grada Zagreba je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!