Počinje obnova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

06.12.2022.

20:10

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/A.S./HRT

Obnova počinje u ponedjeljak

Obnova počinje u ponedjeljak

Foto: Maja Njirjak / HRT

U ponedjeljak počinje obnova palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), ukupno vrijedna oko 140 milijuna kuna. U njoj će se najveća pozornost posvetiti zidnim oslicima velikog Hermana Bolléa, poznatog po gradnji zagrebačke katedrale. 

Naime, oko 1950-ih su oslici premazani slojevima boje, i do sada su bili skriveni. Otkrila su ih sondiranja uoči početka radova.

Zidovi, kažu - čuvaju tajne, a zidovi palače HAZU skrivale su - zidne oslike Hermana Bolléa. Doduše, znalo se da postoje zahvaljujući starim fotografijama i dokumentima.

- Nismo znali jesu li sačuvani i u kojoj mjeri, i zato smo odmah u pripremnoj fazi za izradu projektne dokumentacije - jedan od prvih, ili drugi nakon statičkog elaborata - konzervatorski elaborat. Napravljeno je tada 71 sonda i tim sondama pokazalo se da to što smo vidjeli na fotografijama da je sačuvano, izjavio je akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, HAZU.

Oslici su nastali s palačom 1884. godine, no nakon Drugoj svjetskog rata, kao zidovi većine zgrada u Zagrebu - i oni u palači oličeni su u bijelo. Boja nije oštetila originalni rad, a srećom nisu ni potresi.

- Izrađivao ih je slikar Johannes Closen, ustvari ga je doveo Herman Bollé i radio je po njegovim nacrtima, kazala je dipl. ing. arh. Petra Tončić Lipovšćak, koordinatorica projekta obnove Palače HAZU. 

Minuciozan rad restauratora oslobodit će ove slike - sloja boje.

- To će biti lijepa prilika za njih, ali i za naobrazbu mladih restauratora, koji se školuju, a nemaju prilike takve velike zahvate raditi, poručio je akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, HAZU.

Za obnovu predviđeno 140 milijuna kuna

Restaurirat će se u fazi cjelovite obnove, za koju je predviđeno 140 milijuna kuna.

Za prvu fazu - ojačavanje konstrukcije zgrade, i to u četiri ugla, bez intervencija u središnjem prostoru izdvojit će se 82 milijuna kuna. Obnova počinje od podruma.

- U uglovima naše građevine izvest će se armirano betonski zidovi kao armirano betonske jezgre - s unutrašnje strane postojećih zidova. Znači, dodavat će se jedan sloj od 15 do 20 centimetara, rekla je dipl. ing. arh. Petra Tončić Lipovšćak, koordinatorica projekta obnove Palače HAZU.

Sve kako bi palača zasjala u svom izvornom sjaju, čime HAZU daje doprinos očuvanju identiteta Donjega grada i spomena na vrijeme u kojemu je izgrađen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!