16:31 / 28.10.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Počinje Tjedan suvremenog plesa - ove godine u tri bloka

'Flesh'

'Flesh'

Foto: - / -

Predstava ‘Flesh’ Franka Vigrouxa otvorit će danas, 29. listopada, u KUC-u Travno 37. Tjedan suvremenog plesa, koji u tri bloka donosi aktualne produkcije iz Francuske, Kanade, Mađarske, Slovenije, Švicarske i Velike Britanije, te Hrvatske.
Predstava ‘Flesh’ Franka Vigrouxa otvorit će danas, 29. listopada, u KUC-u Travno 37. Tjedan suvremenog plesa, koji u tri bloka donosi aktualne produkcije s međunarodne plesne scene iz Francuske, Kanade, Mađarske, Slovenije, Švicarske i Velike Britanije, te Hrvatske.

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj i ove će godine, izazovima usprkos, festivalskoj publici predstaviti najrecentnija djela umjetnika koji privlače pažnju publike diljem svijeta, stoji u najavi.

Aktualne produkcije s međunarodne plesne scene predstavit će umjetnici iz Francuske (Frank Vigreaux), Kanade (Daina Ashbee), Švicarske (Gilles Jobin) te Velike Britanije (Jonathan Burrows).

Mlađu generaciju europskih umjetnika festivalski program prati kroz suradnju hrvatske plesačice Lane Hosni i slovenskog koreografa Matej Kejžara, te slovensku umjetnicu Anu Cvelfar i mađarskog autora Laszla Madija uz zagrebačke autore Sašu Božića, Idu Jolić, Petru Hrašćanec.

Festival će se održati u Kulturno umjetničkom centru Travno, Zagrebačkom plesnom centru te Domu likovnih umjetnika a program je podijeljen na tri zasebna bloka: 29. i 30. listopada (Frank Vigreaux, Daina Ashbee), od 9. do 15. studenoga (Gilles Jobin, Ida Jolić, Matej Kejžar, Saša Božić, Petra Hrašćanec) te 19. studenoga (Jonathan Burrows).

Tjedan suvremenog plesa (TSP) najpoznatiji je projekt Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP). Festival je tijekom proteklih 37 godina postojanja prezentirao skoro tisuću djela renomiranih svjetskih umjetnika te producirao preko stotinu premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Festival je 2017. godine dobio i prestižno priznanje Europske festivalske federacije, a 2010. godine odlikovan je i Poveljom RH za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja RH kroz suvremeni ples.

- Izazovi s kojima se festival već nekoliko godina susreće (nedostatak većih prostora za udomiti sve zahtjevnije predstave, zastarjela tehnologija, umanjena financijska potpora) uz ovogodišnji Covid-19 kontekst odrazili su se i na mogućnost uvrštavanja više naslova, ističu organizatori. Dodaju da  ipak vjeruju da su i ove godine osigurali kvalitetan i zanimljiv program koji pruža uvid u aktualnosti umjetnika koji plijene pažnju međunarodne kazališne i plesne javnosti.

Detaljan festivalski program dostupan je na stranicama festivala www.danceweekfestival.com.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!