Počinju 35. Gavelline večeri

03.12.2022.

21:30

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/HRT/IMS

Kazalište Gavella

Kazalište Gavella

Foto: HTV / HRT

Večeras se, nakon dvije godine stanke zbog posljedica potresa i pandemije, u Zagrebu otvaraju 35.-te Gavelline večeri. Tijekom dva tjedna festivala bit će izvedeno 13 predstava, i to u različitim kazalištima, jer se Dramsko kazalište Gavella još obnavlja. Prva predstava večeras je "Braća Karamazovi", u Zagrebačkom kazalištu mladih.. 

Umijeće mogućeg, tako bi se mogao nasloviti program ovogodišnjih, jubilarnih 35. Gavellinih večeri, jer Gavella je i dalje beskućnik, a i produkcija još nije po kvantiteti i kvaliteti na razini iz pretpandemijske 2019. Nakon dvije godine stanke, Gavelline večeri idu dalje, pa i bez svoje pozornice.


-Činilo mi se da ne bi bilo u redu da smo i ove godine odustali od Gavellinih večeri pa eto i na taj način da sva zagrebačka kazališta igraju na svojim matičnim scenama. Gavella i sve gostujuće predstave uz Teatar Kunst igramo u našem već godinama domaćinu Kulturnom Centru Travnom, rekao je Dražen Ferenčina, ravnatelj Gavelle. 


-Međunarodne Gavelline večeri, možemo slobodno tako reći, jer imamo gostovanje iz Beograda, iz Subotice, a od naših imamo iz HNK Splita, iz Rijeke, iz Varaždina, i naravno mnoga kazališta iz Zagreba, kazuje Perica Martinović, glumica i članica žirija 35. Gavellinih večeri.

Gavelline večeri prvi su put organizirane 1973., a nakon 19 godina održavanja, 1991. bile su ugašene zbog rata u Hrvatskoj.


-Sjećam se da sam stvarno gnjavila mamu da me vodi možda i na predstave koje nisu bile za moju dob, tako da je taj festival meni oduvijek posebno mjesto u srcu ima, rekla je glumica Natalija Đorđević


Stanka je trajala 14 godina, do listopada 2005.


-Prema tome možemo reći da Gavelline večeri predstavljaju jednu kulturnu činjenicu, dosta tvrdoglavu, koju jedino ratovi, pandemije i potresi mogu zaustaviti, kazao je Darko Stazić, glumac i nekadašnji ravnatelj Gavelle. 


Festival posvećen Branku Gavelli, utemeljitelju kazališta u Frankopanskoj, počinje u Zagrebačkom kazalištu mladih, a završava dodjelom nagrada u Kulturnom centru Travno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!