Počinju jubilarni Dani hrvatskoga filma

12.09.2021.

07:03

Autor: Hina/V.M.

"Berlin, Sinfonie der Großstadt", Walter Ruttmann, 1927.

"Berlin, Sinfonie der Großstadt", Walter Ruttmann, 1927.

Foto: Dani hrvatskog filma / press

Jubilarno izdanje Dana hrvatskog filma (DHF), tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih filmova, koja počinje danas 12. rujna i trajat će do 16. rujna, održat će se u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Večerašnje svečano otvaranje nedjelju u 19.30 sati u kinu Tuškanac uključit će i projekciju dijela natjecateljskog programa, a nakon projekcije, u 21.30 sati održat će se program Kinofonija! u sklopu kojeg će grupa Chui izvedbom originalno skladane glazbe pratiti film Berlin, simfonija velegrada Waltera Ruttmanna iz 1927. godine.

Chui

Chui

Foto: Dani hrvatskog filma / press

DHF ove godine donose 76 filmskih uradaka raspoređenih u pet kategorija - animirani film, dokumentarni film, eksperimentalni, igrani te namjenski film i videospot.


Selekciju su napravili Jelena Pašić u kategoriji eksperimentalnog filma (u kojoj je odabrano 11 naslova), Janko Heidl u kategoriji namjenskog filma i videospota (20 naslova), Miro Frakić za animirani film (osam filmova), Dragan Jurak za dokumentarni film (24 filma) te Damir Radić u kategoriji igranog filma (12 naslova).


S festivala ističu kako ta manifestacija već tri desetljeća zaredom okuplja i predstavlja recentnu hrvatsku filmsku produkciju, s ciljem ravnopravnog promicanja i vrednovanja svih filmskih rodova, ali i podsjećanja na domaću filmsku baštinu.


Filmovi se natječu za Grand Prix u niz kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu "Jelena Rajković" koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike


 "Dani hrvatskoga filma - sljedećih 30 godina?" 


Popratni program donosi dvije retrospektive - jednu posvećenu filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a te retrospektivu "Obnovljena baština" s restauriranim filmovima u produkciji Zagreb filma, koji će se prikazivati kao uvertira u natjecateljski program.


Održat će se i dvije radionice - Radionica filmske kritike pod vodstvom i mentorstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te Radionica filmova u jednom kadru.


U formi tribine poseban program će biti posvećen Ivi Škrabalu, filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicistu i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa.


Na okruglom stolu "Dani hrvatskoga filma - sljedećih 30 godina?" govorit će se o budućnosti festivala, a posjetitelji će moći pogledati i izložbu izabranih plakata prva tri desetljeća Dana hrvatskog filma.


Za kraj festivala najavljen je i glazbeno-filmski program "Kinofonija!" koji će nakon službenog otvaranja festivala uključiti projekciju slavnog nijemog filma "Berlin, simfonija velegrada" Waltera Ruttmanna (1927.) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji će uživo izvesti originalnu prateću glazbu.


Ulaz na sav program Dana hrvatskog filma je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!