15:59 / 23.01.2019.

Autor: Perina Pribilović/I.H./HRT

Pod državnom zaštitom još 5 šibenskih objekata

-

-

Foto: - / -

Uz Vitićevu zgradu današnje biblioteke, status spomeničke baštine dobili su: vila Pasini, stara pošta, kuća iznad plaže Banj te kompleks zgrada šibenskoga željezničkog kolodvora.
Šibenski konzervatori pod najvišu su državnu zaštitu stavili još pet objekata. Uz Vitićevu zgradu današnje biblioteke, status spomeničke baštine dobili su: vila Pasini, stara pošta, kuća iznad plaže Banj te kompleks zgrada šibenskoga željezničkog kolodvora.

Uz četiri nijema svjedoka industrijalizacije Šibenika 19. stoljeća, Vitićeva zgrada spomenik je hrvatske arhitekture 20. stoljeća.

- Kvaliteta te zgrade je ta što jedna uspješna interpolacija u stari gradski bedem gdje se s tim staklenim blokom arhitekture u principu spaja stari i novi dio grada, izjavila je konzervatorica Dijana Bolanča.

Stara pošta prva je poslovna zgrada obitelji Ante Šupuka - dugogodišnjega gradonačelnika Šibenika.

- U biti je značajna jer je to jedna faza industrijalizacije Šibenika kada se  čitav ovaj potez urbanistički formira od obale, dodala je Bolanča.

Izvan bedema grada nastala je i današnja vila Pazini. Raskošna kuća Vjekoslava Majsznera - inženjera prve hidrocentrale na Krki, koja je među prvima u svijetu imala izmjeničnu struju.

Zamah industrijskom razvoju Šibenika 19. stoljeća dala je i tvornica umjetnog gnojiva SUFID, na prostoru TEF-a. Jedini svjedok danas je kuća inženjera. U to vrijeme, rudarstvo je željeznicom povezalo Siverić sa Šibenikom. Potom i Šibenik s Europom.

Vrijedna baština ne tako davne povijesti - u mnogima budi emocije. A zaštitu još čeka i najstariji Jadrolinijin brod - legendarni Tijat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!