Podliježe li umjetnost politici?

10.03.2022.

08:00

Autor: Maroje Vučičević/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

HNK Zagreb

HNK Zagreb

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otkazalo je operu "Evgenij Onjegin" kojom je trebao dirigirati Mihail Sinkevič iz Marijanskog teatra i režirati Juri Laptev, nekadašnji Putinov savjetnik za kulturu. Otkada je počeo rat u Ukrajini, to je samo jedan od mnogih slučajeva u svijetu koji pokazuje da se otvorila i kulturna bojišnica.

U kazalištu otkazivanje opravdavaju operativnim razlozima. Tako Onjegin, kojeg smo ovdje posljednji put gledali 2014., ostaje za neka bolja vremena.

- Upravo u trenutku kada je autorski tim trebao doći ovdje kako bi realizirao scenografiju i kostime i kada su trebale krenuti probe, došao je rat u Ukrajini. Oni nisu došli do Hrvatske i bilo je potpuno nemoguće realizirati taj projekt i mi smo od njega odustali, istaknula je intendantica HNK u Zagrebu Dubranka Vrgoč.

U zamjenu za Ruse dolazi Tosca čija izvedba ipak šalje političku poruku.

- Toscu ćemo napraviti tako da ćemo pozvati ukrajinske pjevače i dirigenticu jer želimo izaći u susret i imati pogled na ovu situaciju, rekao je ravnatelj Opere HNK u Zagrebu Giorgio Surian.

Diljem svijeta, sukobi su još izravniji. Berlinska filharmonija skinula je Čajkovskog s programa, a velika sopranistica Anna Netrebko neće nastupati u dvije opere u velikom njujorškom Metropolitanu jer nije osudila Putinovu agresiju.

- Treba imati zrnce zdravog razuma i sa zrnom soli gledati. Naravno, svaki je slučaj pojedinačan. Recimo u Varšavi je skinuta, odgođena za neka bolja vremena, opera Musorskog Boris Godenov. To je opera koja je zapravo idealna za ovu situaciju. Govori o jednom poludjelom vladaru, koji maltretira, u prvom redu vlastiti narod i sve okolo, svojom tiranskom moći, ističe glazbeni kritičar i kolumnist Branimir Pofuk.

Čini se, nažalost, da umjetnost sve više podliježe politici. Svatko mora po vlastitoj savjesti donijeti odluku, ali je važno da promišljeno djeluju oni koji odlučuju, kao i sami umjetnici. Upravo umjetnost može najbrže graditi porušene mostove među kulturama i nacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!