Podmorje La Mancha na fotografijama Tanje Deman

27.02.2018.

13:10

Autor: V.M./B.B./HRT

default error photo
'Potopljeni vrtovi' naziv je serije zanimljivih fotografija autorice Tanje Deman. Zavirili smo u crno-bijeli niz podmorskih prizora postavljen u splitskoj Galeriji Multimedijalnog centra.
Podmorje engleskoga dijela kanala La Manche otkrio je Tanji Deman novi svijet. Ne samo prostorno, nego i fotografski. U neprozirnoj vodi autorica je preispitala svoja znanja i vještine fotografiranja u do tada nepoznatim uvjetima.

To mi se sviđa jer to je rad s greškama i zamagljenosti - puštanje tog trenutka kroz kameru da ostane na filmu,  kaže autorica fotografija Tanja Deman. Fotografije nemaju kolorističku i turističku zavodljivost. Umjetnica je oblikovala intimni, monokromatski svijet Potopljenih vrtova.

Njezine su fotografije meditativne, osvajaju tišinom i istodobno uznemiruju. Taj osjećaj zastranjenosti dolazi od likovnih kvaliteta fotografije, širokog raspona tonova ali i predstavljanja neobičnih biljnih tekstura ili neprivlačnih pojava koje su prirodni proces,  objašnjava autorica teksta kataloga izložbe Jasna Gluić.

Čudesne biljke, gotovo dramatični prodori svjetlosti, obrnuti pogledi na površinu mora, odsutnost živih stvorenja čine fotografije Tanje Deman slikovitima, ali i društveno angažiranima. Autorica poziva na oprez kada je riječ o očuvanju mora, na preispitivanje odgovornosti prema prirodnom naslijeđu.

Iznad svega fotografije plijene ljepotom motiva i oblicima podmorja dostupnim samo malobrojnima, a razgledati ih se može do 15. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!