18:37 / 15.01.2021.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Poetska noćna ptica - Dorta Jagić

-

-

Foto: - / -

Potkraj prošle godine na književnoj sceni pojavila se ‘Noć na zemlji’, knjiga proznih zapisa naše nagrađivane pjesnikinje Dorte Jagić. Vrlo je brzo, u samo nekoliko tjedana, osvojila čitatelje, ali i kritičare.

Potkraj prošle godine na književnoj sceni pojavila se ‘Noć na zemlji’, knjiga proznih zapisa naše nagrađivane pjesnikinje Dorte Jagić. Vrlo je brzo, u samo nekoliko tjedana, osvojila čitatelje, ali i kritičare, koji tu zbirku neobičnih i zanimljivih priča svrstavaju u sam vrh onoga što je ta autorica dosad napisala.

U vremenu u kojem živimo već dugo nema predstavljanja knjiga na kakve smo naviknuli pa smo Dortu, u njezin najomiljeniji dio dana, pozvali da nam otkrije što je u njemu toliko inspirativno da mu je posvetila cijelu knjigu.

Mirisi noći...
Samo trebaš cunjati,
šuljati se noću gradom s nosom kao kamerom.

Biti bos i gol,
nitko,

kao svaka životinja,
kao svaki asfalt bez imena i povijesti...


A biti takav, dok šetaš, noću uspijeva samo rijetkima. Možda je baš u tome tajna svih ispisanih rečenica iza kojih stoji nemiran, putopisan, radoznao i hrabar duh Dorte Jagić - razbuktan njezinim omiljenim filmom ‘Noć na zemlji’ Jima Jarmuscha.

- Noć je jedna ogromna tema. Sama 'Noć na zemlji' djeluje kao pretenciozna tema. Gdje ćeš pisati o nečemu tako ogromnom kao što je noć? Pa tako što ćeš podijeliti je na razne zanimljive podteme koje onda same traže svoj izričaj, svoju formu, objašnjava Dorta Jagić.

I krenule su redom; crtice, dnevnički zapisi, putopisi, meditacije, bilješke. Mjesta radnje - parkovi, ulice, trgovi, metropole. Teme naizgled obične, protagonisti po mnogočemu zanimljivi.

- Noć je doba ljubavnika, doba onih koji vole popiti, ali noć je i doba onih koji vole nešto 'maznuti', doba okusnih tipova. Noću su vrlo ekstremni i thanatos i eros za razliku od dana. U noći je sve dosta izoštreno, opisuje Dorta Jagić.

Pa iako je tamna, noć na neki svoj način osvjetljava ljudsku prirodu i u nju stanu, kaže Dorta Jagić, brojne teme. O mnogima se rijetki mogu izraziti na način na koji to čini ona.

I baš zato treba posegnuti za knjigom koja nas već i svojim simboličnim koricama uvlači u mjesečev, blagotvornim riječima, opisan svijet.

U zagrebačkoj noći s Dortom Jagić susrela se ekipa Vijesti iz kulture:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!