'Poetski tren' na internetu

11.08.2021.

15:26

Autor: Mirna Frakaš Salomon/Vijesti iz kulture/HRT

Sebastijan Dračić

Sebastijan Dračić

Foto: Screenshot / HTV

Isprepletenost novih medija i tradicionalnih formi povećala se tijekom pandemije. Upravo nekako u to vrijeme zatvaranja i nemogućnosti bliske komunikacije Gordana Kovačić odlučila je preko YouTube kanala "Poetski tren" zainteresirati publiku za poeziju.

Mjesto je to virtualne suradnje pjesnika te glazbenih i vizualnih umjetnika. Sve je namijenjeno publici i dopiranju do što većeg broja onih koji bi uživali u takvom sadržaju.

- You Tube se učinio kao logična platforma na kojoj se sve to može lijepo prikazati, a onda naravno i šerati preko društvenih mreža. Današnji čitatelji jesu društveni čitatelji, dakle ne čitaju samo na tradicionalan način - već se okreću i novim medijima, kaže Gordana Kovačić.

Odabir pjesnika potpuno je subjektivan i slučajan. Gordana nastoji da budu uključeni svi - i velika imena i mladi čije vrijeme tek dolazi. Njima, kaže - treba dati vjetar u leđa.

Uz dosadašnjih gotovo 25 tisuća pregleda, broj pratitelja kanala kontinuirano raste, a videi se dijele i preko društvenih mreža pa je samim time i doseg mnogo veći.

- Društvene mreže su zaslužne za jedan tip renesanse poezije. U tom smislu 'Poetski tren' kao originalna, suvremena i sinergijska autorska tvorevina je itekako važan, to se pokazuje svakim novim izdanjem i sve većim i većim prijemom, kaže Kruno Lokotar, potpredsjednik HDP-a.

Kao svojevrsna poetska arhiva, katalog naslova na YouTube kanalu "Poetski tren" konstantno raste, ukorak s publikom, pa se uz podršku Hrvatskog društva pisaca projekt razvija, a internetska prostranstva pokazala su se kao idealan medij.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!