Diljem Hrvatske obilježen Svjetski dan plesa

29.04.2023.

20:22

Autor: Maja Njirjak/Vesna Mimica/Dnevnik/HRT/A.S.

Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetski je dan plesa! Obilježava se 29. travnja, prema danu rođenja francuskog plesača Jeana-Georgesa Noverrea još od 1982. godine. Na taj dan pleše se diljem svijeta, a evo kako se i što danas plesalo u našoj zemlji. 

Zadar je od jutra rasplesana obitelj s 400 plesača. 

- Naša poruka je naše koreografije da su plesači povezani na tri načina: kao prijateljstvo, suradnja i timski rad, rekla je Jasna Frankić Brkljačić, nastavnica Suvremenog plesa GŠ Blagoje Bersa.

- Da ples uđe u svako biće, barem danas, na ovaj dan, dodala je Stela Rončević, plesačica. 

- Zadar ima predivne otvorene pozornice treba ih, ne samo danas, svaki dan puniti nečim pokretom plesom, pjevanjem, kazala je Sanja Petrovski, umj. voditeljica Zadarskog plesnog ansambla, koreografkinja.

Kako je bilo u Zagrebu?

Sve oči na zagrebačkoj špici bile su uprte u ples! Predstavila se Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje.

- Ples je moja strast, rekla je Gita.

- Jako sam sretna kad plešem i srce mi se smije, dodala je Vita.

Ples je moj život i karijera, doda je Vito

U Zagrebačkom plesnom centru: radionice, plesni filmovi, i dvije premijere. 

U Muzeju suvremene umjetnosti premijera predstave Spine ansambla Kelkope.

- To je kao neki naš DNK, kažu da nema dvije identične kralježnice. Mi zapravo puno toga progovaramo kroz svoju kralježnice, od nekog načina na koji se nosimo fizički sa životom, ali i nekim drugim sferama, Tamara Savičević, koreografkinja. 

Što se događalo u Đakovu?


U Đakovu: vertikalni ples! Radionice za najmlađe, ali i za kaskadere i glumce u organizaciji Marije Šćekić.

- Vertikalni ples donosi osjećaj slobode. Naravno, kada si na užetu, postoje tehničke pojedinosti na koje se mora paziti, ali doista - možete doživjeti prostor i osjetiti lakoću, kazao je David Greeves, /voditelj radionice, Yskynna Vertical Theatre Velika Britanija.

Na stranicama Instituta za ples zanimljiv digitalni priručnik, koji su izradili i studenti Likovne akademije. Cilj: osvijestiti ''meke vještine''. 

- To su sve nekakve kompetencije koje nam služe i u stvarnom životu kojih nismo ni svjesni poput empatije, stres management, briga od drugima, rekla je Bernardica Svaguša, studentica 5. g Nastavničkog odsjeka ALU.

- Ekonomski stručnjaci svijeta zaključili tražeći najbolju vrstu radnika za 21. stoljeće da ih pronalaze u plesnim dvoranama, kazala je Normela Vrkljan, plesna pedagoginja, Institut za pokret i ples. 

Poslane su i poruke: 

- Kada bude teško zatvorite oči i sjetite se da je ples puno više od formi tehnike, ples je sreća i zato plešite, izjavio je Tomislav Petranović, nacionalni prvak baleta HNK Zagreb, autor hrvatske poruke.

A autorica međunarodne poruke, kineska plesačica i koreografkinja Yang Liping, kaže: 

- Ples je oduvijek bio ključ koji otključava komunikaciju ljudskog bića s prirodom i svim živim stvorenjima. U mojem rodnom gradu postoji izreka: "Ako imaš noge, a ne možeš plesati, potratio si život'', poručila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!