15:51 / 24.08.2021.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Studio 4/V.M./HRT

Pogorelić: Pandemija je donijela zasićenje ekranima i brzim informacijama

Ivo Pogorelić

Ivo Pogorelić

Foto: HTV / HRT

Naš slavni pijanist Ivo Pogorelić ovo ljeto za svoj nastup u Hrvatskoj odabrao je manji, intimniji prostor. Prošlog je tjedna održao dva koncerta u sklopu 27. Festivala Orgulje Heferer. U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu, u kojoj se danima prije koncerta tražilo mjesto više, svirao je Chopina i Schuberta. 

Ivo Pogorelić osim po majstorskom sviranju klavira poznat je i po tomu da rijetko daje intervjue i nerado komunicira s medijima, no našoj kolegici Zrinki Turaliji Kurtak dao je ekskluzivni intervju:

Nakon što je krajem prošle godine nastupio u zagrebačkoj dvorani Lisinski, pijanist svjetskoga glasa Ivo Pogorelić ponovno je pred hrvatskom publikom.


Osebujna je to umjetnička osobnost koja puni dvorane poput Carnegie Halla, no posebna su mjesta za njega sakralni objekti, poput župne crkve sv. Ivana Krstitelja u kojoj su održani recentni zagrebački koncerti, te gdje je i snimljen ovaj ekskluzivni razgovor.


 - Hrvatska je u redu zemalja koje zahvaljujući svojoj kulturnoj i religijskoj tradiciji ima mogućnost i povlasticu, uz dopuštenje vjerskih vlasti, korištenja tih prelijepih prostora, od kojih je jedan ovaj u kojem smo sada, i koji me zadivljuje skladom i proporcijama. Kako vi sjedite, čini se da je iza vas velika, nevidljiva kugla oko koje je sagrađena ova zgrada, dakle, apsolutno savršeni sklad širina i duljina spram visine, i to se osjeti, rekao je Pogorelić.


Kao što do samog početka koncerta nije bilo objavljeno koju će glazbu izvesti, tako je i iznenađenje za mnoge zašto je maestro odlučio mnogim svjetskim pozornicama, na gotovo svim kontinentima, pridružiti ovu malu, gotovo nepoznatu crkvu povrh Zagrebačke katedrale i ovdje održati svoja dva recitala.


Kaže kako je to dug gotovo polustoljetnom prijateljstvu s obitelji Heferer koja je ovdje prepoznata kao umjetnička radionica koja restaurira i izrađuje glasovire i orgulje, a maestro Ivo Pogorelić iznimno prijateljuje s njima i profesionalno i ljudski. Rekao je kako se podrazumijeva da će doći uveličati njihov istoimeni festival..


- Dobro je kad vas cijene, ali još važnije je kad vas podržavaju, istaknuo je Pogorelić komentirajući prijateljstvo s obitelji Heferer.


Pandemija koronavirusa, smatra Pogorelić, donijela je zasićenje ekranima i brzim cirkuliranjem informacija:


- Došlo je do jedne želje za zaustavljanjem vlastitoga daha, pa tako i za otvaranjem mogućnosti za sluh, vid, za uživanje u prostoru i, po mogućnosti, također u kulturnom događaju koji se onda kao akt zbiva u takvom prostoru, poručio je Pogorelić.


Na kraju razgovora Ivo Pogorelić je ustvrdio da će korona biti zaboravljena, no zaborav ne pokriva samo koronu:


- Zaborav pokriva puno toga i do njega dolazi vrlo brzo. Radi se o kontinuitetu, o nečemu što se ne može zaraditi, ne može se iskazati novcem. Evo dat ću vam primjer; nastup u Parizu jedna gospođa je napisala da pokušava shvatiti što je to bilo za nju, biti u stanju i moći doći na koncert, kao bonus dobijete to. Naravno, trebate biti oprezni, razboriti i uz puno sreće, puno, puno sreće, zaključio je  Pogorelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!