19:24 / 21.08.2019.

Autor: Karmen Šore/T.D./HRT

Pogorelić ekskluzivno za HRT uoči splitskog nastupa

-

-

Foto: - / -

Jedan od najvećih svjetskih pijanista, maestro Ivo Pogorelić nakon 6 godina, nastupa u Splitu.
Jedan od najvećih svjetskih pijanista, maestro Ivo Pogorelić nakon 6 godina, nastupa u Splitu. Njegov koncert u Dioklecijanovim podrumima, u sklopu Piano loop festivala, svakako je jedan od glazbenih događaja godine. Maestro Pogorelić, koji rijetko daje izjave, ekskluzivno uoči večerašnjeg koncerta govori za HRT.

Upravo svaki detalj mora biti besprijekoran, jedino tako radi pijanist svjetskoga glasa, Ivo Pogorelić. Podrume Dioklecijanove palače njegov tim pregledao je još u veljači. Vrlo zahtjevan prostor za koncerte poput ovoga.

- Svaki prostor koji se koristi za nastup se tako pregleda i ocjenjuje se je li pogodan ili nije što se mene tiče ja moram istaknuti ja sam gost, a zadatak gosta je da bude u prvom redu učtiv, objašnjava Ivo Pogorelić

Ovaj glazbeni virtuoz klavir je počeo svirati sa šest godina i ne postoji važnija pozornica u svijetu na kojoj nije nastupao. Dovesti ga na jedan ovakav festival veliki je uspjeh.  

- Drago mi je primijetiti da sam prvi put posjetio Split u ljeto '70. godine, tada sam imao 11 godina. Moj pokojni otac je upriličio jednu turneju jadransku pa sam tako prvi put bio u Dubrovniku, kaže Pogorelić.

Kaže kako se od tada mnogo toga promijenilo. Arheološka otkrića otvorila su mnoge zanimljive pozornice kojima se teško može odoljeti. Split iz njegova djetinjstva sada je potpuno drukčiji grad.

- Jedna emocija je ta otprije 40 godina, ja sada imam 60 i to je bila ta moja prva posjeta gradu, tada je bilo nešto drugo, to je bio puno manji grad i manje poznat, sad je poznat u svjetskim razmjerima, ističe Pogorelić. 

Za splitsku publiku maestro Pogorelić pripremio je Bachovu Englesku suitu, Chopinovu Barcarollu i Preludij te Ravelovu kompoziciju Gaspard de la nuit. Ulaznica za ovaj koncert u prodaji odavno više nema.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!