Pogorelić u Španjolskoj otvara međunarodno natjecanje u klaviru

08.04.2021.

01:13

Autor: HRT/Hina

Ivo Pogorelić

Ivo Pogorelić

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatski pijanist Ivo Pogorelić otvorit će u četvrtak međunarodno natjecanje u sviranju klavira u španjolskom gradu Jaénu. To će biti prvi događaj takve vrste u Španjolskoj od izbijanja koronavirusa, prije godinu dana.

Pogorelić, kojeg su lokalni mediji nazvali živućom legendom klavira, održat će navečer uvodni koncert u Kazalištu princeze Leonor (Teatro Infanta Leonor) izvodeći djela Chopina i Ravela. Zbog pandemije je kapacitet dvorane ograničen na 340 sjedalica.

Nakon Pogorelićevog nastupa otpočet će međunarodni natječaj u sviranju klavira koji se 62. put održava u Jaénu, gradu sa 113.500 stanovnika u južnoj pokrajini Andaluziji. Na natječaju poznatom kao Piano Premio Jaén, odnosno Klavirska nagrada Jaéna, natjecat će se 89 mladih iz 28 država, što je rekordan broj sudionika.

Time ćemo nanovo organizirati ovo natjecanje koje je 2020. bilo otkazano zbog pandemije, rekao je gradski pročelnik za kulturu Ángel Vera. Sada ga organiziramo jer smo uvjereni da je održavanje ovog kulturnog događaja zdravstveno sigurno. Organiziramo ga sukladno savjetima zdravstvene službe, dodao je u obraćanju medijima u Jaénu.

Prilikom ulaska u Španjolsku potrebno je predočiti negativan rezultat PCR testa na koronavirus, a nošenje maske je obavezno. Otvoreni su muzeji i kazališta, ali sa smanjenim kapacitetom publike te uz posebne sanitarne mjere, poput dezinfekcije ruku na ulazima te održavanja razmaka od ostalih posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!