Pola stoljeća Frankofonije

04.03.2020.

16:44

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Počeo je Mjesec Frankofonije, organizacije koja ove godine slavi pedesetu obljetnicu. Francuski jezik i kultura frankofonskih zemalja bit će u središtu mnogih filmova, glazbe, kazališta, čak i flashmoba - u 11 hrvatskih gradova.
Počeo je Mjesec Frankofonije, organizacije koja ove godine slavi pedesetu obljetnicu. Francuski jezik i kultura frankofonskih zemalja bit će u središtu mnogih filmova, glazbe, kazališta, čak i flashmoba - u jedanaest gradova diljem Hrvatske.

Prije pola stoljeća u nigerskom gradu Niameyu dvadesetak frankofonskih zemalja potpisalo je sporazum kojim je formirana Frankofonija, organizacija posvećena promicanju francuskog jezika i frankofonskih kultura.

- U početku je to bila zajednica samo frankofonskih zemalja, zemalja u kojima se zaista govori francuski, ali kasnije se to jako proširilo, tako da danas broji 88 zemalja. Hrvatska je također članica Frankofonije, iako nije jako frankofona, kaže Romana Čumbelić Omrčen, jedna od organizatorica Mjeseca Frankofonije.

Veleposlanik Francuske Republike u RH Gaël Veyssière ističe da je najvažnija misija Frankofonije promicanje vrijednosti slobode, solidarnosti i kulturne raznolikosti: Francuski je vibrantan i živ jezik koji se govori na pet kontinenata - različito se govori u Africi, Americi i pacifičkim državama, ali svi se razumijemo i prihvaćamo različitosti - raznolikost je ključna, poručio je Gaël Veyssière.

Mjesec Frankofonije u Zagrebu počeo je projekcijama filmova ‘Tako mi Bog pomogao’ i ‘Portret djevojke koja izgara’ u kinu Tuškanac. Tijekom ožujka, frankofonski filmski program nastavlja se u Kinoteci i još deset hrvatskih gradova.

- Svake godine odabiremo jednu temu oko koje biramo te filmove, ove godine je to pojam građanstva. Počinjemo s filmom, ali se program pokriva sva područja kulture i umjetnosti. Imamo i kazališne predstave, izložbe, susrete, predavanja, radionice, neka gastronomska događanja, najavljuje Romana Čumbelić Omrčen.

Na sam Dan Frankofonije, 20. ožujka, diljem Europe održat će se flash mob akcija uz koreografiju koja prati hit belgijskog glazbenika Stromaeja. Ako se želite pridružiti, naučite je na internetu i tog dana budite na zagrebačkom Zrinjevcu točno u podne. Alors on danse!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!