21:11 / 24.05.2019.

Autor: Zrinka Turalija/V.K./HRT

Pola stoljeća stvaralaštva Dimitrija Popovića

-

-

Foto: - / -

Dimitrije Popović, jedan od rijetkih suvremenih umjetnika čiji opus prožimaju slikarstvo, kiparstvo i književnost, obilježava 50 godina stvaralaštva.
Dimitrije Popović, jedan od rijetkih suvremenih umjetnika čiji opus prožimaju slikarstvo, kiparstvo i književnost, obilježava 50 godina stvaralaštva. Veliki jubilej slavio se sinoć u Muzeju Mimara, a više stotina ljubitelja njegove umjetnosti - oduševio je nesvakidašnjim performansom i izložbom. 

Dimitrijeva fografija iz studentskih dana i art s velikim T poput križa, simbolično, progovaraju o umjetnosti koja je, kaže Popović, svojevrsni način nošenja vlastitog križa. Ni bolest koja mu je uzela glas, ali ostavila svu snagu kista i pera, nije ga pokolebala u životnom odabiru.

- Mogu reći da kroz sve to prolazi jedna melankolična nit, ali ne zbog toga što se nagomilalo puno godina nego što čovjek shvati da je život kratak. Pa onda vidite da koliko god godina bi još poživio, da bi se mogao baviti svim tim temama, rekao je Dimitrije Popović, akademski slikar i kipar.

A toliko se toga nagomilalo od 1966. do 2018. da opravda četiri i pol kilograma tešku i 600-tinjak stranica obimnu monografiju u kojoj je glavna tema Popovićeva opusa - ljudsko tijelo i egzistencijalna drama njegova trajanja i umiranja.

- Ono što je neobično u našoj izdavačkoj praksi je da sam umjetnik piše o svom djelu i kroz teme ga cjelovito razrađuje kroz svih 50 godina, ističe Božo Biškupić, autor monografije. 

Bilo da je riječ o ciklusima "Corpus Mysticum", "Magdalena", "Saloma", "Kafka", "Dali", impresionira raskoš i različitost medija u kojima radi. 

- On je slikar i pisac i ja bih rekao da je taj odnos ravnopravan i da se jedno drugime hrani, istaknuo je akademik Krešmir Nemec.

- Križni put, raspeće i raspelo Dimitrija Popovića nije ništa drugo do li poziv ljudima da stanu na tom velikom putu patnje i umiranja i da otkriju nešto za sebe, naglasio je mons. prof. dr. Juraj Kolarić.

I baš u tom otkrivanju smisao je Popovićeva stvaralaštva. Istodobno oduševljava i šokira, ali nikoga ne ostavlja ravnodušnim!  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!