Ponovno otvorena Richterova izložba u Briselu - prvi dan 1000 posjetitelja

25.05.2020.

11:32

Autor: Jasna Paro/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Briselski kulturni centar Bozar nakon dvomjesečne stanke ponovno je otvoren za publiku, a veliko zanimanje pobudila je izložba o jednom od najvažnijih hrvatskih arhitekata i umjetnika druge polovice 20. stoljeća V. Richteru.
Centar lijepih umjetnosti Bozar u Briselu nakon dvomjesečne stanke ponovno je otvoren za publiku, a njezino veliko zanimanje pobudila je izložba o jednom od najvažnijih hrvatskih arhitekata i umjetnika druge polovice 20. stoljeća Vjenceslavu Richteru.

Izložba je bila otvorena početkom ožujka u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a više od stotinu radova pred belgijskom publikom bit će do 21. srpnja.

Richterov Svijet kao paviljon u briselskom muzeju lijepih umjetnosti sada je ponovo otvoren. U vremenima nakon korone, s novim pravilima ponašanja i sanitarnim mjerama, interes je velik. 

- Prodali smo gotovo tisuću ulaznica za prvi dan naše izložbe. Mislim da su ljudi željni i doista spremni ponovno doći u muzeje, kaže Leen Daems, glasnogovornica Bozara.

Izloženo je stotinjak Richterovih radova: od velikih urbanističkih projekata, do maketa i skica. Izložba je rezultat zajedničke vizije kustosa iz Zagreba i Brisela.

- Taj raspon od velikih formata i arhitekture do namještaja i sitnih i preciznih umjetničkih formi, poput crteža i skulptura, nit je vodilja u stvaranju ove izložbe, napominje kustosica izložbe Francelle Cane iz Bozara.

Richter je u poslijeratnoj, porušenoj Europi bio poznat po paviljonima koji su predlagali nove prostore, otvorene za sve ljude. Jedan takav, nagrađen 1963. godine u Milanu djelomično je rekonstruiran i izložen u Bozaru.

- Mislim da je baš trijenale u Milanu trenutak kada je Richter doista dostigao prožimanje arhitekture i skulpture te ostvario sintezu kojoj je težio između strukture, dakle arhitekture, i ljudi, čovjeka u prostoru. Da, zato je to simbolično važno i za ovu izložbu i cijeli Richterov opus, dodaje kustosica Cane.
[JEDNO DJELO] Vjenceslav Richter: 'Reljefometar' Paviljon nagrađen, pak, baš u Briselu godine 1958. ostao je u Belgiji i danas je u njemu jedna srednja škola.

- Možda možemo učiti iz svih pitanja koja su postavljali u to vrijeme, iz svih tih formi koje danas gledamo drugim očima, ali ako pomislimo na sva pitanja koja se postavljaju našem društvu danas, mislim da pogled u prošlost pomaže, gledajući ovo nasljeđe možemo vidjeti gdje su sljedeći koraci, zaključuje kustosica Francelle Cane.

Ova će izložba barem za kratko vratiti u briselsku stvarnost i hrvatsko predsjedanje  europskom unijom koje se zbog globalne epidemije preselilo u virtualni svijet interneta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!