17:31 / 18.03.2020.

Autor: V.M./Hina/HRT

Popis (skoro) svih kulturnih programa na webu

Foto: HNK 'Zajc'

Foto: HNK 'Zajc'

Foto: - / -

Nakon zagrebačkog HNK-a, Male scene i Restarta, programe u virtualnom prostoru najavili i Zagrebačka filharmonija, Hrvatsko društvo pisaca, riječki HNK i Teatar.hr. Popis programa iz dana u dan sve je veći.
Nakon zagrebačkog HNK-a, Male scene i Restarta, programe u virtualnom prostoru najavili i Zagrebačka filharmonija, Hrvatsko društvo pisaca, riječki HNK i Teatar.hr. Popis programa iz dana u dan sve je veći.

Informacije i najave kulturnih sadržaja, koji se prenositi putem mrežnih distribucijskih kanala, prikuplja i Ministarstvo kulture.

- Cilj je osigurati dostupnost i raznolikost kulturnih sadržaja koje se u narednom razdoblju ne mogu održavati pred publikom. Na jednome mjestu moguće je pratiti sve aktivnosti koje su snimljene ili se prenose uživo, poručili su iz ministarstva.
Kulturni sadržaji online

Filmaktiv: 'Coronacinema'

Riječka udruga Filmaktiv za dizanje morala, ali i u povodu svog šesnaestog rođendana, omogućava besplatno gledanje nagrađivanih dokumentaraca agilnih riječkih autora.

- Pogledajte ‘Polazište za čekanje’ Maše Drndić, ‘Naseljenike’ Barbare Babačić, ‘Deltu’ Marina Lukanovića ili ‘Plenumove’ trojca Kapidžić-Jurčić-Batinić, popijte kavu uz ‘Prvu jutarnju’, prisjetite se kako smo se do nedavno družili uz ‘Pijanu ulicu’ i mnoge druge filmove, od kojih su neki prilagođeni i na hrvatski znakovni jezik, poručili su iz Filmaktiva te dodali: Budite solidarni, pazite na sebe i druge, pomozite osobama u nevolji.
Filmaktiv Pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca online

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približivanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima Na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.

- Cilj i želja je, s obzirom na aktualno stanje i trenutni život u izolaciji svojih domova, publici ponuditi filmski sadržaj iz naše produkcije, objavili su iz Factuma.
Factum MiniMini ciklus Zagrebačke filharmonije na YouTubeu

Razdoblje suzdržavanja od javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa Zagrebačka filharmonija ispunit će emitiranjem na svojem YouTube kanalu koncertnih predstava ‘Ježeva kućica’ i ‘Božić kod Zimogroznih’.

Za gledanje je dostupna predstava ‘Ježeva kućica’ koju je prema popularnoj slikovnici Branka Ćopića i uz glazbu Hrvoja Hegedušića postavila redateljica Petra Radin.Orkestralne aranžmane napravio je Marin Rabadan, filharmoničarima dirigira David Danzmayr, vokalni i dramski izvođači su Hana Hegedušić, Borko Perić, Vladimir Tintor, Ivana Husar Mlinac. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sara Lovrić Caparin.

Ponuđena je i koncertna predstava ‘Božić kod Zimogroznih’, po tekstu i u režiji Petre Radin, uz glazbu Dubravka Palanovića. Gluma i vokali: Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Dražen Bratulić, Lora Simikić. Dirigira Dinko Appelt.

- Ne možemo se družiti u Dvorani Lisinski, ali Vam zato ovo vrijeme možemo uljepšati sa našim predstavama. Uplovimo u svijet bajke, u svijet gdje su dozvoljeni samo osmijeh i radost. Mašta čini čuda. Čuvajte jedni druge i ljubite. I uživajte u našoj predstavi koju smo s toliko ljubavi stvarali. Dame i gospodo, cijeli jedan orkestar - samo za vas, poručuju iz Zagrebačke filharmonije.HDP pokreće projekt ‘Dnevnik iz karantene’

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pokreće projekt ‘Dnevnik iz karantene’ u sklopu kojega će na web stranici Društva objavljivati za ovu priliku nastale tekstove i video priloge svojih članova, ponajprije samostalnih umjetnika.

Tekstovi će uključivati klasične dnevničke zapise, prozu, poeziju, a tematski će biti posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života, ističu iz HDP-a.
‘Dnevnik iz karantene’ uređuju Katarina Luketić, Marko Pogačar i Kruno Lokotar, a dostupan je na stranicama Hrvatskog društva pisaca.
Dnevnik iz karantene I 'Zajc uz vas' – online

U okolnostima krize izazvane pandemijom koronavirusa, riječko kazalište odlučilo je postupiti solidarno prema svojoj publici. Najavljuju program 'Zajc uz vas', a koji će biti dostupan od 20. ožujka putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža.

- Kao što je dobro znano, kazalište je nezamislivo bez javnog okupljanja većeg broja ljudi, a u biti kazališta je upravo socijalni kontakt i kolektivni doživljaj kazališnog čina, zbog čega smo morali među prvima otkazati svoje programe, poručili su iz 'Zajca'.

Unatoč tomu, odlučili su se, sve dok ne bude zabranjen sav rad u javnim ustanovama, reorganizirati i upregnuti svu svoju kreativnost kako bi nastavili raditi i djelovati odgovorno i solidarno.

Sadržaj i raspored 'Zajc uz vas':
1. Jutarnja selfie poezija
Svakog jutra u 8 sati, jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame govoriti poeziju. Svakog jutra jedna pjesma!
2. Arija u podne
Svakog dana u podne, solistica ili solist našeg opernog ansambla izvest će jednu ariju uz osobnu posvetu.
3. Bajke za laku noć
Glumci Hrvatske i Talijanske drame svake će večeri u 20 sati ispričati priču vašoj djeci za laku noć.
4. Baletna insomnia
U kasnijim će večernjim satima, u 22 sata, program ‘Zajc uz vas' zaključit će kratki plesni video: baletna vježba, solo, koreografski fragmenti…

GKL Rijeka: ‘U lutkarsko s kauča’

Riječko Gradsko kazalište lutaka će svakog petka u 12 sati na službenoj internetskoj stranici i službenom Facebook profilu postaviti link putem kojeg će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta.

Program pod imenom ‘U lutkarsko s kauča’ provodit će se sigurno do 14. travnja, do kada su privremeno i obustavljena javna okupljanja, a nastavak programa ovisit će o daljnjem razvoju situacije vezane uz koronavirus.
Gradsko kazalište lutaka Rijeka - Program otvara nagrađivana predstava ‘Wanda Lavanda’, autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Također, 20. ožujka je Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a u subotu, 21. ožujka Svjetski dan lutkarstva i naše zajedničko druženje nama bi bilo zaista veliko veselje, poručili su lutkari.

Predstava ‘Wanda Lavanda’ bit će dostupna za pogledati do idućeg petka, 27. ožujka kada će je u podne zamijeniti druga.

#MSUNonStop

Muzej suvremene umjetnosti
u Zagrebu izvijestio je da se u četvrtak zatvara, a do sljedećih susreta uživo na službenim stranicama i društvenim mrežama pokrenuli su virtualni program #MSUNonStop. U sklopu tog programa svakodnevno će predstavljati radove iz Zbirki i donositi zanimljivosti u vezi svog postava. 

Etnografski muzej: online učenju glazbene kulture i geografije

Etnografski muzej u Zagrebu ponudio je na svojoj web stranici virtualni razgled pojedinih zbirki i izložbi, koje imaju i edukativan karakter, izložbu tradicijskih glazbala, Zbirku Perinić i lutke odjevene u tipičnu odjeću raznih zemalja svijeta, putovanje Afrikom i Južnom Amerikom s braćom Seljan te afričku umjetnost iz Zbirke Drage Muvrina.

Iz Muzeja ističu kako je Zbirka tradicijskih glazbala i Istraživanja braće Seljan ujedno i korisna dopuna online učenju glazbene kulture i geografije.

MUO: 3000 godina svjetske mode

Muzej za umjetnost i obrt
i ranije je omogućio virtualni obilazak tri kata svog stalnog postava, putem društvenih mreža redovito komunicira s publikom, a postavio je i link na najveću virtualnu izložbu mode, We Wear Culture, projekta u kojem je sudjelovao s više od 180 renomiranih kulturnih institucija.

MUO je prvi muzej u Hrvatskoj čiji se modni predmeti, njih više od 150 iz Zbirke tekstila, mode i modnog pribora, mogu vidjeti na toj izložbi o 3000 godina svjetske mode, od prve haljine kupljene za zagrebački muzej koja je i jedna od najstarijih, do novijih predmeta, poput Startasica i Borosana.

Arheološki muzej Istre: O životinjama i ljudima

Arheološki muzej Istre virtualno je predstavio izložbu O životinjama i ljudima, Etnografskog muzeja u Zagrebu koja nije mogla biti otvorena, a od četvrtka kreću s popratnim pedagoškim aktivnostima uz nju na Facebooku i Twitteru.
Arheološki Muzej Istre Osim muzeja svoje su postave za virtualno razgledavanje otvorile i manje galerije, a za sve je sadržaje najbolje pratiti društvene mreže na kojima objavljuju nove informacije.

Kino Mediteran: besplatan streaming 22 filma

Sa zatvaranjem kina i otkazivanjem festivala ljubitelji filma ostali su bez doživljaja gledanja filmova u kinima, no kao kompenzaciju imaju bogati online svijet na kojemu su im otvoreni i neki besplatni sadržaji.

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji, nudi besplatan streaming 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, zagrebački Restart dvadeset dokumentaraca koji će se moći pogledati besplatno, a njih stotinjak uz malu naknadu, dok besplatne kratkometražne filmove nudi nedavno pokrenuta platforma Croatian.film.
'Doku-izolacija': pogledajte 20 dokumentaraca besplatno

Motovun Film Festival partner projekta Mostre ‘My Darling Quarantine’

Na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkog filma Mostre, Motovun Film Festival postao je jedan od partnera novog online festivala ‘My Darling Quarantine’ - svakoga tjedna biraju se i besplatno objavljuje po sedam kratkih distopijskih filmova, a moći će se glasati za najbolje od njih.

- U okviru projekta je pokrenuta i crowdfunding kampanja - pola prikupljenih sredstava ići će za podršku nezavisnoj kulturnoj sceni, a pola organizaciji Liječnici bez granica, koja neumorno radi kako bi spriječila širenje virusa u izbjegličkim kampovima i među drugim ranjivim populacijama širom Grčke i Balkanske rute, najavili su s MFF-a.

'Digitalna filmska karantena'

Pulska filmska tvornica
uvela je novi koncept 'Digitalne filmske karantene' kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave putem društvenih mreža, a besplatan sadržaj nudi i Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR.

RAFF film festival pokrenuo je novu digitalnu platformu R+, koja će na jednom mjestu okupiti kreativne sadržaje, priče, informacjie, sve one manje apokaliptične perspektive na današnju situaciju.

Umjesto u knjižnici za knjigama se može posegnuti na portalu Besplatnih elektroničkih knjiga, koji godinama omogućuje besplatno čitanje svojih sadržaja.

Besplatno u Louvre ili na operu u Metropolitan

Google Arts & Culture
udružio se s više od 2500 muzeja i galerija diljem svijeta koji su se zbog novonastale situacije otvorili za virtualne ture i online izložbe.

Među njima su i najveći - British Museum, Louvre, Guggenheim (New York), National Gallery of Art (Washington, D.C.), Musée dOrsay (Paris), Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti u Seoulu, Pergamon (Berlin), Rijksmuseum i Van Gogh (Amsterdam).

Njujorška Metropolitan Opera  svake večeri daruje snimke svojih prošlih najvećih uspješnica, od Carmen do Traviate, Berlinska filharmonija također je otvorila svoje arhive za stotine koncerata sa slavnim dirigentima i solistima, kao i Bečka državna opera koja putem streaminga nudi niz svojih izvedbi.

Na web stiže i KUD Niotkud

Urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović najavila je pokretanje YouTube kanala KUD Nikud na kojem će za početak proizvoditi sadržaj za djecu i mlade.

- Glumice i glumci će čitati priče za laku noć, a namjeravamo i proširiti produkciju, rekla je Krstulović.
HNK Zagreb i Mala scena prelaze na web

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!