Porazna gledanost hrvatskih filmova u domaćim kinima. Tko im je najveća konkurencija?

31.10.2021.

23:08

Autor: Antonia Ćosić/ViK/HTV

U hrvatskim kinima posljednjih je godina, čini se, sve mnogo gledanije od domaćih filmova.

U hrvatskim kinima posljednjih je godina, čini se, sve mnogo gledanije od domaćih filmova.

Foto: ViK / HRT

U hrvatskim kinima posljednjih je godina, čini se, sve mnogo gledanije od domaćih filmova. Ovih dana na programu je Ogrestin Plavi cvijet, pridružuje mu se Šmitov "A bili smo vam dobri", više od dva mjeseca publika je mogla gledati Murinu Antonete Alamat Kusijanović - no kad se povuče crta - izostaje veći odaziv gledatelja. Zbog pandemije, netko bi rekao, ljudi izbjegavaju kina. Ali to nije točno. I dok domaći naslovi i dalje gube utrku sa susjedima, stali smo u redove kinodvorana i pitali - u čemu je problem?

Iako na repertoaru ima hrvatskih filmova, svi koje smo zatekli željeli su gledati Dinu, Jamesa Bonda ili Tomu. Prošli je vikend srpski film "Toma" Dragana Bjelogrlića na otvaranju u hrvatskim kinima pogledalo 8 tisuća gledatelja, a u sveukupno više od 800 tisuća.

Devedesetih godina je hrvatski film imao propagandnu i političku tendenciju i publika ga je odbacila, 2000-ih se to miče i publika se vraća. Međutim u dogovoru sa stranim distributerima, hrvatski film se stavlja sa strane i daje se primat stranim filmovima i uništena je hrvatska publika.

Nijedan film u zadnjih 5 godina nije ušao u top 10 najgledanijih, a podaci HAVC-a govore da je apsolutni rekorder film "Kako je počeo rat na mom otoku", sredinom 90-ih u kina je privukao gotovo 340 000 gledatelja. 

U hrvatska kina 9. studenog stiže "Južni vjetar 2", nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji u kojoj se pojavljuju i hrvatski glumci. Film već sad pobuđuje golemo zanimanje publike, a možda upravo ta sinergija može domaćoj kinematografiji donijeti veću gledanost.

Je li istina da Hrvati ne podržavaju domaći film i zašto, pitali smo građane. Evo što su odgovorili:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!