"Posjet stare dame" u kazalištu Gavella

07.05.2021.

20:56

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

"Posjet stare dame" u kazalištu Gavella

"Posjet stare dame" u kazalištu Gavella

Foto: Dnevnik / HRT

Dok zagrebačko kazalište Gavella još čeka završetak obnove, njegov glumački ansambl izlazi pred publiku sa svojom prvom dislociranom premijerom - u Kulturnom centru Travno. Drama "Posjet stare dame" donosi priču koja, iako napisana prije više od 6 desetljeća, i danas savršeno oslikava društvo i svijet u kojem živimo.

Sam je autor svoj najuspjeliji dramski tekst, o milijunašici koja se vraća u osiromašeni rodni grad 'negdje u Europi' kako bi sebi za novac kupila pravdu, označio kao tragikomediju.

- Ono što smo mi napravili je, zapravo, samo malo otresli prašinu i vidjeli da ono što Duremat nudi vrlo, vrlo aktualno, rekao je Tomislav Zajec, autor adaptacije i dramaturg.

Pred nama se tako otvara i teatar apsurda, toliko poveznica s našom svakodnevicom prepoznajemo gotovo u svakom prizoru na sceni.

- Ova čitava covid kriza i pandemija dala je ovom tekstu jedno novo obilježje zato što covid kriza mijenja ljude i vidjet ćemo još što ćemo postati, a upravo o tome govori ovaj komad, objašnjava Dora Ruždjak Podolski, redateljica.

Oduševljena Gavellinim glumačkim ansamblom izabire njegove predvodnike. U naslovnoj ulozi maestralna Jelena Miholjević i jednako glumački dominantan Sven Medvešek pred gledatelja donose višeslojna i kompleksna lica - u bespoštednoj igri ljubavi i osvete.

- To su prave velike uloge, velike po svom zračenju i po svom značenju. Ona je i metafora povijesti i filmska diva i povrijeđena ljubavnica i ucviljena majka i najmoćnija žena svijeta, navodi Jelena Miholjević, Claire Zachanassian.

- Glavne teme su grijeh, glad novac, pohlepa i to jedno otuđenje ljudi gdje kažu to nije moja stvar, nisam odgovoran pa zato neću ni odgovarati. Dakle, preispitivanje savjesti, kaže Sven Medvešek, Alfred Ill.

Prvi čovjek Gavelle već tri godine svojeg mandata preispituje dana mu obećanja o završetku obnove kazališta.

- Godinu dana prije mog dolaska Gavella je već trebala biti otvorena. Već tri godine sam ravnatelj, obnova još nije gotova, nije ni započela sanacija od potresa, a svaki put mi dobijemo informaciju neke druge termine, rekao je Dražen Ferenčina, ravnatelj Kazališta Gavella.

Početkom iduće godine Gavella bi napokon trebala otvoriti vrata. Do tada, uz ograničavajuće epidemiološke mjere, malobrojna publika, samo 40-ak gledatelja na predstavi, stoji u redu za "Posjet staroj dami".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!