Posljednji europski rob

06.10.2020.

15:21

Autor: Hrvoje Đurašin/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Odvjetnik Matijašević , koji je zastupao Branka Markana, kada nitko od straha to nije htio, iznosi u knjizi dramatične i nepoznate detalje pravne bitke.
"Posljednji europski rob", knjiga odvjetnika Dinka Matijaševića, predstavljena je u Osijeku. To je priča o pokojnom Branku Markanu - žrtvi tragičnih životnih okolnosti. Branko Markan je bio hrvatski dragovoljac i branitelj, ostao je bez vrijedne obiteljske nekretnine u središtu Osijeka. Tri i pol godine prisilno je živio i radio u uvjetima nedostojna čovjeka, daleko od očiju javnosti. Odvjetnik Matijašević koji ga je zastupao, kada nitko od straha to nije htio, iznosi u knjizi sve dramatične i nepoznate detalje pravne bitke pokojnog Markana. - Kad sam prvi put došao na njegov grob, za Sisvete, a u petom mjesecu je umro - nije bilo ni križa, nije bilo ni jedne svijeće. Sve drugo je gorjelo kao u Betlehemu, a on se i mrtav isticao od svih drugih. I zbog toga sam odlučio napisati knjigu, priča Dinko Matijašević. To je publikacija jedinstvenog sudskog procesuiranog slučaja uspostave ropskog odnosa u Hrvatskoj i Europi. Šokantno obrazloženje presude glasi - Sud ne može utvrditi što je to ropstvo. Izdavač se nije dvoumio ni trena kad je dobio rukopis knjige. - I ono što mene kao i druge građane u Hrvatskoj brine, jest nefunkcionalnost današnjeg sudskog i pravnog sustava koji se treba poboljšati. Ovo je jedan klasičan primjer, gdje se vidi kritika, da se nešto može napraviti po tom pitanju. Sve je objašnjeno i lijepo pisano, kaže Darko Vujnović, Omega lan. Odvjetnik Matijašević ističe da presude ne donosi Sud, već osoba, sudac koji tumači zakon. U anglo-saksonskom pravu to nije moguće, jer postoji porota, ističe Matijašević pa je rijetko moguće da se presudi u korist krivaca, kao što je to bilo u slučaju pokojnog Branka Markana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!