15:35 / 05.03.2020.

Autor: Kultura s nogu/V.M./HRT

Posljednji koncert 'čudne i čudesne' Sretne Meštrović

-

-

Foto: - / -

'Posljednji put na podiju' naziv je oproštajnog koncerta Sretne Meštrović. 7. ožujka u HGZ-u jedna od naših najvećih pijanistica obilježit će, naime, 65 godina umjetničkog rada i oprostiti se od aktivne pijanističke karijere.
'Posljednji put na podiju' naziv je oproštajnog koncerta 'čudna i čudesna' pijanistice, kako Sretnu Meštrović naziva glazbena kritičarka Jagoda Martinčević. 7. ožujka u HGZ-u jedna od naših najvećih pijanistica obilježit će 65 godina karijere i oprostiti se od aktivne pijanističke karijere.

Ta ‘valkira klavirske umjetnosti', kako ju je, pak, okrstila glazbena komentatorica HRT-a Jana Haluza, karakterističan je izdanak posljednje generacije studenata legendarnog Svetislava Stančića na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, ujedno obogaćena savjetima stupova svjetskog pijanizma, kao što su Nikita Magalov i Carlo Zecci, te dugi niz godina slušateljica seminara velikog ruskog pedagoga E. Timakina, čije pedagoške principe slijedi i primjenjuje.

- Iz njezinog koncertnog repertoara izdvojili bismo pravi pijanistički podvig, izvedbu ciklusa F. Liszta ‘Harmonies poetiques et religieuses' za koji Branimir  Pofuk naslovljava kritiku ‘Sto minuta meditacije', ‘Lisinski preplavljen mirom', a Bosiljka Perić Kempf piše: ‘Duboka koncentracija, zrelost, mirnoća i razumijevanje glazbe', napominju iz Hrvatskog glazbenog zavoda.

Poslušajte polusatni razgovor sa Sretnom Meštrović, koji smo emitirali u emisiji Glasa Hrvatske - Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo:
Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Sretna Meštrović Kao vrhunac njezine koncertne karijere treba istaknuti izvedbu većeg izbora iz djela O. Messiaena ‘Pogledi na dijete Isusa', koja je izazvala ovacije slušatelja i iznimnu pozornost javnosti kako u Zagrebu tako i u Parizu.

Na programu koncerta su 3 Muzička Momenata i Sonata u B-duru  F. Schuberta, a uoči oproštajnog nastupa našu veliku pijanisticu Sretnu Meštrović ugostili smo u emisiji Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!