10:43 / 05.08.2020.

Autor: Sanda Dičak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Posmrtno objavljene dvije knjige Anamarije Paljetak

-

-

Foto: - / -

Samozatajna i najčešće predstavljana kao životna suputnica akademika Luka Paljetka, Anamarija Paljetak, napustila nas je prošle godine. Ove godine, na njezin rođendan, Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je posmrtno dvije njezine knjige
Samozatajna i najčešće predstavljana kao životna suputnica akademika Luka Paljetka, Anamarija Paljetak, napustila nas je prošle godine. Ove godine, na njezin rođendan, Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je posmrtno dvije njezine knjige. 

Izdanja ‘Studije i ogledi’ i ‘Prijevodi; poezija, proza, drama’ priredio je, odabrao i uredio njezin suprug akademik Paljetak.

Iz velikog dugogodišnjeg književnog rada supruge Anamarije, Luko Paljetak odabrao je tek dio učinjenog, predstavivši nam dvije knjige - njene oglede, eseje, studije, te prijevode poezije, proze i dramskih tekstova ponajviše sa slovenskog jezika, ali i s drugih svjetskih jezika na hrvatski jezik.

- Pregledavajući sve ono što je objavila i sve ono što je ostalo u njenim fasciklima, smatrao sam potrebnim da pokažem da Anuška nije bila samo moja supruga,  znači kuhala, prala i obavljala sve kućanske poslove, nego da je radila jedan vrlo plemenit, kulturan posao, istraživala ono što ju je uistinu zanimalo, a to su bile kulturne veze između Slovenije i Hrvatske, književnost ponajprije, istaknuo je Paljetak.

Bila je samozatajna lektorica i prevoditeljica, a sjećanje na nju i predstavljanje knjiga održano je na njezin rođendan. To je tek početak jer Društvo dubrovačkih pisaca najavilo je objavit će još njezinih djela.

- Predstavljamo, ja se nadam, početak jednog niza knjiga koje je ona napisala za života, sada prve dvije koje su početak jedne posvete velikoj gospođi Anamariji, rekao predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro.

Važno je sjećati se, a najbolje sjećanje je preko ostavljenih djela, ponovno ih osvijetliti, objediniti i pružiti publici povod za sjećanje - to je učinjeno objavom knjiga Anamarije Paljetak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!