10:21 / 12.10.2018.

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Potraga za stvarnošću Jadranke Fatur

Jadranka Fatur

Jadranka Fatur

Foto: - / -

Više od četiri desetljeća slikarica Jadranka Fatur najvažnija je i najdosljednija predstavnica hiperrealističkog pristupa u nas - tako je zagrebački MSU najavio umjetnicu koja se prvi put predstavlja retrospektivom.
Više od četiri desetljeća slikarica Jadranka Fatur najvažnija je i najdosljednija predstavnica hiperrealističkog pristupa u nas - tako je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) najavio umjetnicu koja se nakon više od 200 skupnih i 24 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu prvi put predstavlja retrospektivom.

Jadranku Fatur mnogi znaju kao autoricu jedne od kontroverznijih slika iz nedavne prošlosti 'Proglašenje Ustava 22. prosinca 1990.'. Teatrologinja Lada Čale Feldman o tom djelu govori kao o jednom od najvidljivijih ženskih doprinosa umjetnosti 20. stoljeća: Toj slici pridala sam čak i feminističku dimenziju koja proizlazi iz stanovitog nježnog komentara koji se može iščitati u djelomičnoj karikaturalnosti određenih osoba,  komentira Čale Feldman.

No ta je slika namjerno ostala u Saboru, a u fokusu izložbe u MSU je njezin četiri desetljeća dug rad u kojemu banalan predmet postaje taktilan i živ, zahvaljujući hiperrealizmu, i njezinu postulatu: Ja smatram da umjetnost ne smije biti definirana i da bi živjela s ljudima mora imati mogućnost da se na nju nadovezuju tuđi životi i mišljenja,  ističe Jadranka Fatur.

Fatur nema najdraže djelo, no ističe početke 70-ih godina. Izložba je stavljena u svjetski kontekst uz presjek američkih predstavnika te mladih autora, koje je odabrala sama autorica, danas umirovljena profesorica Akademije likovnih umjetnosti.

Autorica koncepta i kustosica izložbe 'Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno' je Martina Munivrana, a izložba ostaje otvorena u MSU-u do 12. prosinca.

U sklopu izložbe MSU, Hrvatsko društvo pisaca, Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti TVRĐA, Centar za vizualne studije, IMAGES - Journal for Visual Studies organiziraju interdisciplinarni znanstveni simpozij 'SLIKA I HIPERREALIZAM: Slikarstvo, fotografija i film' koji će se održati u Zagrebu 15. i 16. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!