10:08 / 30.12.2020.

Autor: Jelena Bokun/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Potres nanio ogromnu štetu kulturnoj i sakralnoj baštini

-

-

Foto: - / -

Pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan govoreći o posljedicama potresa na kulturnoj i sakralnoj baštini istaknula je da su uništeni mnogobrojni pojedinačno zaštićeni objekti, kao i čitavi sklopovi.
Pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan govoreći o posljedicama potresa na kulturnoj i sakralnoj baštini istaknula je da su uništeni mnogobrojni pojedinačno zaštićeni objekti, kao i čitavi sklopovi.

➡ UŽIVO: Najnovije informacije o potresu: Petrinja, Sisak, Glina
➡ Sisak: statika većine zgrada i stanova je narušena

➡ Izjava stanovnice Petrinje koja lomi srce

Glazbena škola, Gradski muzej, Stari most - samo su neki od prepoznatljivih simbola grada Siska koji od jučer izgledaju drugačije. Oštećeni i porušeni u potresu bitno mijenjaju i kulturnu sliku grada, a o njihovoj obnovi ovisi i ono malo života na umjetničkoj sceni o kojem je danas suvišno govoriti, ali bit će prijeko potrebno kada se život vrati u normalu.

- Cijela gradska jezgra Petrinje je uništena, kao i mnogi zaštićeni objekti u Sisku i Glini. Radi se o povijesnim gradskim jezgrama, upravo su te cjeline one koje su potpuno ili znatno oštećene. Oštećena su sva sakralna kulturna dobra na području Banovine, sisačkog kraja, ustvrdila je pročelnica Miletić Čakširan.

Dodala je da s terena stižu dojave da su oštećeni krovovi svih crkava na tom području, oštećeni su i katedrala i Stari most.

- Ne samo da je gradska jezgra Petrinje potpuno uništena, uništeni su i brojni domovi, kulturne institucije, muzeji, knjižnice, arhivi… Tek na slijedi, zapravo, utvrđivanje štete i stanja onoga što je unutra oštećeno. Znatan posao je pred nama, poručila je pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan u Vijestima iz kulture.

Obuljen Koržinek: Štete su ogromne, neka kulturna dobra morat će se evakuirati

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u srijedu da su štete nastale na kulturnim dobrima ogromne te da će se neka od njih morati i evakuirati, istaknuvši da je sada najvažnije da se zbrinu svi ljudi, a nakon toga počet će popisivanje štete i priprema sanacije.

- Još od prekjučer smo u stalnom kontaktu s našim konzervatorima. Ogromne su štete, međutim procijenili smo da treba pričekati dan ili dva dok se zbrinu ljudi, rekla je ministrica uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Istaknula je da će neka kulturna dobra biti potrebno i evakuirati, napomenuvši da će danas u Ministarstvu kulture i medija biti donesena odluka o mogućim evakuacijama.

- Sisački muzej dosta je stradao, a do inventara brojnih crkava bit će jako teško doći, rekla je Obuljen Koržinek i dodala da se prema preliminarnim podacima većini crkava srušio se krov, a onima koje su obnavljane nakon rata srušeni su zvonici.

Napomenula je da su se dodatne štete dogodile i u Zagrebu te da se na karlovačkom području već počelo popisivati štete.

- Međutim u ovom trenutku je najvažnije da se pomogne ljudima, da se prvo zbrinu svi ljudi, a nakon toga ćemo pristupiti i popisivanju šteta i pripremi sanacije, istaknula je.

- Jako je dobro sve dokumentirano jer to je, nažalost, područje koje je jako stradalo u Domovinskom ratu. Sve će se obnoviti samo se ljudski životi me mogu vratiti, rekla je Obuljen Koržinek.

Zahvalivši konzervatorima iz cijele Hrvatske i građevinskim tvrtkama koje se stavljaju na raspolaganje, napomenula je da je dobila i poruku od talijanskog ministra, ‘koji ima posebnu organizaciju u okviru civilne zaštite za pomoć kulturnoj baštini’.

Na pitanje novinara hoće li se obnova financirati i iz europskih fondova, odgovorila je da se se sigurno sve pripremiti kao što se radilo prije devet mjeseci.

- Pripremit ćemo prijavu za Fond solidarnosti, a pred nama je općenito razdoblje u kojemu zaista moramo promisliti i kako sve to obnoviti i omogućiti da ljudi nastave živjeti, poručila je ministrica.

Pogledajte izjavu pročelnice Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivane Miletić Čakširan:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!