09:33 / 31.12.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Potres oštetio dijelove Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

Foto: HPM

Foto: HPM

Foto: - / -

Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak muzej.
Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak HPM.

Srećom, ovoga puta, ističe HPM, šteta je neusporedivo manja nego proljetos - odlomljena je žbuka, popadao je inventar te nastala poneka pukotina u zidu i otpala cigla.

- Razorni potres ponovno ostavlja tragove na zgradi našeg Muzeja. Naše misli su uz građane Petrinje i Siska, gdje su se podrhtavanja najjače osjetila, poručili su iz muzeja u objavi na Facebooku u kojoj se mogu vidjeti i fotografije novonastalih oštećenja na HPM-u.- Muzej je zatvoren od ožujka, a većinu građe preselili smo na sigurno u objekt na Novom Petruševcu, prvu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj, izjavila je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović.

Napomenula je kako je potpisan ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava vrijedan gotovo 70 milijuna kuna.

- Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja - novi Hrvatski prirodoslovni muzej
naziv je trenutno najvećeg projekta u kulturi u Hrvatskoj, dodala je.

Veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i kafeterija samo su neki od brojnih sadržaja novog Prirodoslovnog muzeja koji nas očekuje krajem 2023. godine.

Novi će sadržaji pružiti posjetiteljima jedinstveni doživljaj i emociju zbog kojih će željeti doživljeno iskustvo, nova znanja i spoznaje o prirodoslovlju podijeliti i preporučiti svojim bližnjima, prijateljima i poznanicima.

Nakon provedbe projekta, naglasila je kako očekuje veći broj posjetitelja, poboljšano zadovoljstvo posjetitelja, unapređenje znanstvene djelatnosti kroz certificirane laboratorije, unapređeno djelovanje u području čuvanja i prezentacije hrvatske kulturne baštine, povećani broj novozaposlenih i povećanje turističkih izdataka za usluge u kulturi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!