14:22 / 14.09.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Potresna priča o Haludovu kroz objektiv Damira Fabijanića

Damir Fabijanić

Damir Fabijanić

Foto: - / -

Fotograf Damir Fabijanić prisjetio se velikog hrvatskog arhitekta Borisa Magaša fotografijama jednog od njegovih vrhunskih arhitektonskih ostvarenja, hotelskog kompleksa Haludovo na Krku - i to na poseban način.
Poznatih arhitekata prisjećamo se u različitim prigodama: bilo da se uvijek vraćamo na neko njihovo ostvarenje ili, možda, u nekoj monografiji.

Fotograf Damir Fabijanić prisjetio se velikog hrvatskog arhitekta Borisa Magaša u Hrvatskom muzeju arhitekture fotografijama jednog od njegovih vrhunskih arhitektonskih ostvarenja, hotelskog kompleksa Haludovo na Krku. I to na - poseban način.

Toliko jednostavno, a tako potresno Damir Fabijanić suočava nas s fotografijama istih prostora hotela Haludovo, nastalih godine 1987. i onima kataklizmičkim, nastalima u našim danima.

Mučni se doživljaj rađa na dvije razine jer riječ je o devastaciji vrhunskog arhitektonskog djela Borisa Magaša i o uništenju Haludova koji je od nastanka 1970-ih bio hrvatski turistički svjetski hit, u koji je pohrlila svjetska elita, od okrunjenih glava do glumačkih megazvijezda.

To su slike vremena koje je prošlo i vremena koje nije došlo. Zapravo pokazujem i provociram da se jednostavno pokušamo suočiti s tim da su nekada takve vrijedne stvari ostale iza nas, a da mi ni dan danas ne znamo što ćemo s njima,  objašnjava autor izložbe Damir Fabijanić.

Mi arhitekti smatramo da je Haludovo vrhunsko djelo naše kulture i nikako ne smijemo dozvoliti da ostane uništeno,  napominje voditelj HAZU-ova Hrvatskog muzeja arhitekture Andrija Mutnjaković.

Cilj izložbe je pokazati kakvu arhitekturu i arhitekte imamo, te na koji ih način baštinimo. Izložba je, poručuju organizatori - bez komentara.

A komentar doista i nije potreban jer fotografije ostaju tvrdokorno svjedočanstvo o zaboravljenom arhitektonskom dostignuću Borisa Magaša i propasti vrhunskog turističkog kompleksa, dok se istodobno ponovno otvaraju pitanja kako je i zašto propalo Haludovo i tko je za to kriv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!