Povijesne i kulturne veze Hrvatske i Španjolske

18.06.2018.

14:03

Autor: V.M./I.S./HRT

default error photo
Proširenim izdanjem knjige „Hrvatska – Španjolska“ profesorice Mirjane Polić Bobić bogatiji smo za znanstveno djelo koje proučava povijesne i kulturne veze dviju zemalja, koje se mogu pratiti daleko u povijest.
Proširenim izdanjem knjige „Hrvatska – Španjolska“ profesorice Mirjane Polić Bobić bogatiji smo za znanstveno djelo koje proučava povijesne i kulturne veze dviju zemalja, koje se mogu pratiti daleko u povijest.

Mnoga iznenađenja očekuju čitatelje ove knjige: u prvom redu činjenica da dokumenti i dokumentirani kontakti od kojih kreću istraživanja hispanistice Polić Bobić vuku korijene iz ranog srednjeg vijeka, a s različitim su se intenzitetom, na mnogim područjima, razvijali do današnjih dana.

Ja sam se koncentrirala najviše na 16. i 17. stoljeće tako da bih od povijesnih veza izdvojila onu dugotrajnu između Dubrovačke Republike i Španjolske. Zatim je tu niz i književnih i kulturnih i povijesnih epizoda koje su vezane za situaciju kad Habsburgovci dolaze na vlast pa Hrvatska i Španjolska spadaju pod istu krunu,  kaže autorica knjige.

Ovo drugo izdanje knjige prošireno je i nadopunjeno uz potporu veleposlanstva Španjolske. Bio sam doista iznenađen kada sam u knjizi otkrio mnoge aspekte različitih veza između naša dva naroda, koje su nam većinom nepoznate. One pokazuju da dijelimo iste poglede, vrijednosti i ciljeve od srednjeg vijeka do današnjih dana,  istaknuo je španjolski veleposlanik u RH Eduardo Aznar.

Možemo izdvojiti dva područja tih veza: s jedne strane to su veze između Španjolske i hrvatskih zemalja u vezi sa stanjem na Jadranskom moru i pretenzija Turaka za prodor na Jadran. S druge strane, tu je izvanredno bogata aktivnost hrvatskih misionara u Novom svijetu, u hispanskoj Americikomentira akademik August Kovačec.

Vrijedno znanstveno djelo "Hrvatska-Španjolska - povijesne i kulturne veze" predstavljeno je u povodu proslave 25. obljetnice diplomatskih odnosa dviju država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!