14:27 / 14.06.2019.

Autor: Jana Haluza/V.M./HRT

Povijesni 'Ero' u Münchenu

-

-

Foto: - / -

Prvi put nakon 1994. najpopularnija hrvatska opera 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca izvedena je negdje zapadnije od Hrvatske. Bilo je to 19. svibnja 2019. u sezoni 'Nedjeljnih koncerata' Minhenskog radijskog orkestra u Münchenu.
Prvi put nakon 1994. najpopularnija hrvatska opera 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca izvedena je negdje zapadnije od Hrvatske. Bilo je to 19. svibnja 2019. u sezoni 'Nedjeljnih koncerata' Minhenskog radijskog orkestra u dvorani Prinzregententheatera u Müenchenu.

Inicijativa je krenula od programskog direktora njemačke diskografske tvrtke u Osnabruecku, Burkharda Schmilguna, koji ima za cilj objavljivati u Njemačkoj i svijetu nepoznata djela malih europskih zemalja. Već je snimio niz albuma s glazbom Sorkočevića, Papandopula, Dore Pejačević i tako je došao do Gotovčeva "Ere".

Tražeći partnera za izvedbu, kontaktirao je Minhenski radijski orkestar, specijaliziran u okviru njemačke glazbene scene za audio snimanje opera koje se idealno tonski bilježe u kontekstu koncertnih izvedbi s publikom. Tu je najboljeg suradnika pronašao u šef-dirigentu toga orkestra, hrvatskome maestru Ivanu Repušiću, koji je okupio idealni izvođački aparat uz orkestar, Zbor HRT-a i najbolje hrvatske operne pjevače.

Prvi puta u toj operi tako su nastupili pjevači s njemačkom karijerom, Tomislav Mužek i Jelena Kordić, u posljednji trenutak kao Čobanče u izvedbu je uključena Mužekova životna "pratnja", Varaždinka Suzana Češnjaj, dok su ostali na hrvatskim pozornicama već uhodani veterani u svojim omiljeni ulogama, Valentina Fijačko Kobić, Ivica Čikeš i Ljubomir Puškarić.

Pogledajte uvodne minute emisije Svijet klasike posvećene tom povijesnom događaju, a cijelu emisiju potražite na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!