Povijesno središte Odese upisano na UNESCO-ov popis ugrožene kulturne baštine

26.01.2023.

12:19

Autor: HINA/HRT/A.S.

Odesa

Odesa

Foto: Serhii Smolientsev / Reuters

Povijesno središte ukrajinskog grada Odese u srijedu je upisano na UNESCO-ov popis ugrožene svjetske baštine jer je izloženo prijetnjama razaranja od početka ruske invazije. Tu odluku UN-ove organizacije Moskva je odmah nazvala političkom.

Na izvanrednoj sjednici Odbora za svjetsku baštinu koja je protekla u burnoj raspravi, upis crnomorske luke prihvaćen je sa šest glasova za, jednim protiv (Rusije) te 14 suzdržanih.

- Odesa, slobodan grad, svjetski grad, legendarna luka koja je obilježila svijet filma, književnosti, umjetnosti, time je stavljena pod pojačanu zaštitu međunarodne zajednice, rekla je glavna tajnica Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) Audrey Azoulay.

Iako dosad uglavnom pošteđen ratnih razaranja otkako je u veljači 2022. počela ruska invazija na Ukrajinu, lučki grad poznat po monumentalnom stubištu ovjekovječenom u slavnom filmu "Oklopnjača Potemkin" Sergeja Eisensteina, a svakako po svojoj arhitekturi, Odesa je ipak bila u nekoliko puta izložena ruskim bombardiranjima.

Diplomatska pobjeda

Sukob je opasnost za povijesno središte Odese te njezinoj kulturnoj baštini prijeti razaranje, ocijenila je predstavnica ICOMOS-a (Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline), specijalizirane nevladine organizacije koja je partner UNESCO-u.

U kandidaturi za upis istaknut je i multietnički, multikonfesionalni te multikulturni karakter Odese.

Na vijest o upisu na UNESCO-ov popis ugrožene kulturne baštine rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u srijedu priopćenjem da je riječ o političkoj odluci koju je donijela skupina zapadnih zemalja uz očitu pomoć tajništva UNESCO-a, koje je time izgubilo svoju nepristranost.

Rusija je pokušala nizom proceduralnih manevara na izvanrednoj sjednici spriječiti upis i optužila je ukrajinske vlasti da su zahtjev sastavile površno, "kolažom rečenica kopiranih s Wikipedijine stranice o Odesi".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je upis kao "diplomatsku pobjedu" Kijeva.

Odluku je pozdravio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u redovitom svakodnevnom obraćanju javnosti kazavši da je svijet pružio Odesi zaštitu dok "Rusija sije samo teror i bombardiranja".

Razmatranje kandidature i odobrenje provedeno je po hitnom postupku, navodi UNESCO koji će "osigurati popravak štete nanesene od početka rata Muzeju lijepih umjetnosti i Muzeju moderne umjetnosti u Odesi.

Katarina II.

Cijeli je postupak bio snažno politički obojen. Prije početka sjednice Ukrajina je prosvjedovala otvorenim pismom članovima Odbora protiv spominjanja imena ruske carice Katarine II. kao utemeljiteljice Odese potkraj 18. stoljeća.

- Razvoj Odese kao lučkoga grada seže u 15. stoljeće, napisale su ukrajinske vlasti u otvorenom pismu.

U studenome je gradsko vijeće Odese izglasalo uklanjanje spomenika Katarini II., na temelju javnog izjašnjavanja i spomenik carici koja je za mnoge postala simbol ruskog ugnjetavanja uklonjen je krajem prosinca.

Smještena 500 kilometara južno od glavnoga grada Kijeva, Odesa je vrlo simbolična za Rusiju - bila je treći grad ruskoga carstva te njegova druga luka.

U travnju 2014. ruski predsjednik Vladimir Putin inzistirao je da Odesa nije dio Ukrajine, nego Novorusije koju bi on opet želio oformiti.

Upis na popis ugrožene kulturne zaštite najviša je razina zaštite za neko mjesto, ističe UNESCO jer taj status omogućuje pristup pojačanim mehanizmima hitne međunarodne zaštite, tehničke, financijske i druge.

Osim financiranja popravka muzeja UNESCO će pomoći zapošljavanju dodatnog osoblja koje će štititi zbirke muzeja, pomoći u digitalizaciji umjetnina te poslati zaštitnu opremu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!