17:57 / 14.04.2021.

Autor: Hina

Povjerenstvo za HNK: Upravu ne treba smijeniti, probleme zajednički rješavati

Okupljanje mladih ispred HNK/arhiv

Okupljanje mladih ispred HNK/arhiv

Foto: Pixsell / Pixsell

Ad-hoc povjerenstvo za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nakon provedene istrage u svojem je izvješću ocijenilo kako nije potrebna smjena aktualne Uprave središnjeg nacionalnog teatra, te pozvalo na rješavanje problema dijalogom i radom na internoj komunikaciji.

Povjerenstvo je osnovano na prijedlog iznesen na tematskoj sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i u dogovoru sa suosnivačem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Gradom Zagrebom, a dobilo je mandat da u ime osnivača razgovara s predstavnicima umjetnika, zaposlenika i Upravom HNK, kako bi dalo svoje neovisno i stručno mišljenje o situaciji u tome kazalištu.


Članovi povjerenstva, dramska umjetnica Marija Sekelez, baletna pedagoginja Andreja Jeličić te dirigent i skladatelj Berislav Šipuš, održali su četiri konzultativna razgovora s predstavnicima ansambala Drame, Baleta, Opere i s Upravom, te tri s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

"Komunikacija na relaciji Uprava - zaposlenici očito otežana#


U zaključku izvješća koje je podnijelo Ministarstvu kulture i medija, Povjerenstvo ističe da razrješenje Uprave HNK-a Zagreb ne bi trebalo razmatrati. 


- Uprava treba nastaviti angažman do kraja mandata, a probleme (koje se ne smije ignorirati) treba rješavati dijalogom unutar svakog ansambla, smatra Povjerenstvo.


Utvrđeno je da je komunikacija na relaciji Uprava - zaposlenici očito otežana. 


- Dok se u nekim slučajevima odvija gotovo bez ikakvih problema (Drama), u Baletu postoje određene poteškoće ali uz dojam da se one uz malo napora mogu uspješno riješiti. Kao najveći problem izdvojen je ansambl Opere, čiji su predstavnici, izatvoreni za bilo kakvu mogućnost nastavka suradnje s Upravom i smatraju da je njihovo pravo zahtijevati ultimativnu smjenu ove, i postavljanje v.d. Uprave, stiče se u izvješću.


 S druge strane, članovi Povjerenstva uočili su da je Uprava spremna na angažman i dijalog kako bi se problemi rješavali.


"Komunikaciju zadržati u okvirima profesionalne etike pazeći na ugled kazališta"


Neki članovi Povjerenstva u izvještajima su se referirali na podatke koje iznose predstavnici sindikata vezane uz optužbe za zlostavljanje, broj zaposlenika (umjetnika i ostalih) koji su napustili HNK, probleme u organizaciji te posebno poteškoće u radu tehnike.


Istovremeno, istaknuta je činjenica potpuno neprimjerene komunikacije sindikalnih predstavnika, uključujući ultimativne pa i prijeteće poruke Upravi, ali i Ministarstvu, iznošenje neistinitih optužbi u javnosti, iscrpljivanje Uprave stalnim prijavama različitim inspekcijama i javno-pravnim tijelima, što je kulminiralo podizanjem kaznene prijave u studenom 2020. godine, ali se nastavlja i dalje.


Poštujući pravo na iznošenje vlastitih stavova, te pravo i obvezu da se sumnja na bilo kakvu nepravilnost prijavi, Povjerenstvo apelira na zaposlenike, a posebno na članove Radničkog vijeća, da komunikaciju s Upravom i osnivačima zadrže u okviru profesionalne komunikacije utemeljene na etičkim načelima koji neće narušavati ugled kazališta i ometati rad kolega.

Što se tiče organizacije rada tijekom pandemije, članovi Povjerenstva ističu uglavnom primjere koje su iznosili sindikalni povjerenici. Ministarstvo je na raspolaganje stavilo podatke o poštivanju epidemioloških mjera kao i podatke o kršenju mjera od strane dijela zaposlenika. 


U izvješću se posebno naglašava da ostaje otvoreno pitanje mogućnosti nastavka rada nastave li pojedini umjetnici izbjegavati testiranja te je izražena sumnja da će se u dijelu ansambala moći nastaviti rad nastavi li se s opstrukcijom rada usklađenog s epidemiološkim mjerama.


Članovi Povjerenstva u izvješću predlažu da se Upravu uputi da se maksimalno angažira u dijalogu sa svim predstavnicima ansambala. Naglašeno je kako bi u svim kulturnim ustanovama trebalo ulagati u obrazovanje i stjecanje vještina dobrog upravljanja, a u slučaju teško rješivih problema treba identificirati pojedince koji mogu preuzeti ulogu medijatora.

Repertoarno, umjetnički i financijski pohvalni rezultati


Kako se navodi u izvješću, u razmatranju repertoarne politike i umjetničkih dosega u mandatu aktualne Uprave, potvrđen je uspjeh svih ansambala u proteklom razdoblju, i u matičnom kazalištu i na gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno su istaknuti i iznimni rezultati koji se odnose na financijske pokazatelje, za koje se napominje kako su neusporedivo uspješniji u odnosu na ranije uprave, kao i iznimni rezultati u smislu posjećenosti kazališta, koprodukcija, međunarodnih gostovanja itd.


Kao segment u kojem se postižu izvrsni rezultati izdvojena je Drama, te je opći dojam Povjerenstva da u ansamblu Drame nema problema koje bi trebalo posebno isticati, osim što se članovi ansambla osjećaju ometani i uznemiravani prosvjedima i trenutnom situacijom u drugim dijelovima kazališta.


U Baletu je naglašen problem "starosti" ansambla, te nepovoljni uvjeti osobito za strane plesače, ali je istaknuto da je u proteklih nekoliko godina stasala generacija izvrsnih solista te je prepoznat dobar omjer između tzv. klasičnog bijelog baleta i suvremenih koreografija. Opći je dojam da se ravnatelj Baleta uglavnom dobro snalazi i donosi uglavnom dobre repertoarne odluke.

"Opera nema jasnu koncepciju ili viziju"


Najviše primjedbi bilo je na repertoar Opere koji, kako se tvrdi, "nema jasnu koncepciju ili viziju, te 'operni segment' stagnira i preživljava", iako su istaknuti brojni vrhunski projekti realizirani u proteklih sedam godina. Posebno se postavilo pitanje koprodukcijskih projekata te nedostatne zastupljenosti djela hrvatske operne literature.


Usto, predstavnici ansambla u razgovoru s Povjerenstvom istaknuli su da je velik broj radnih mjesta i dalje nepopunjen te izrazili nezadovoljstvo nedovoljnim brojem gostovanja renomiranih inozemnih umjetnika-solista i dirigenata.


Kao osnovni problem prepoznata je činjenica da tri ansambla HNK-a Zagreb dijele jednu scenu, što izaziva brojne organizacijsko-logističke poteškoće, a to je Povjerenstvo ocijenilo negativnim i pogubnim za sve segmente rada HNK-a Zagreb. Kao drugi strukturni problem izdvojen je zakonski okvir koji ne omogućuje nužno kontinuirano pomlađivanje ansambla. Taj je problem najveći u Baletu, ali je prisutan i u ansamblu Opere.


U zaključku izvješća pohvaljene su inicijative osnivača za rješavanjem problema nove scene u Adžijinoj ulici kao i angažman Ministarstva na izradi prijedloga novog Zakona o kazalištima u okviru kojeg se mora naći rješenje za strukturne probleme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!