Povodom drugog rođendana Muzeja, Ludbrežani besplatno razgledali izložbe

04.06.2023.

07:15

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Ludbrežani besplatno razgledali izložbe

Ludbrežani besplatno razgledali izložbe

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako iza sebe ima dugu i bogatu povijest, Grad Ludbreg tek je prije dvije godine dobio muzej. U sklopu obilježavanja drugog rođendana, ta gradska ustanova nije željela primati darove, nego darivati posjetitelje. Ludbrežani su tako besplatno mogli razgledati izložbene postave, osvojiti nagradu odgovarajući na skrivene zagonetke, a odsad će u prostore Muzeja s posjetiteljima moći i kućni ljubimci.

Posjetiteljima Muzeja vrlo je zanimljiv kostur gotskog vojnika iz petog stoljeća kojemu je u to davno doba bila operirana lubanja. Operaciju je preživio, pa je nazvan Srećko.

- Srećko je pronađen prilikom istraživanja antičke vile u razdoblju od 2008. i 2011., bio je ukopan u jednu od prostorija vile, rekla je Jelena Koprek, kustosica.

Eksponati izloženi na tri lokacije 

Uz Srećka, još tisuće vrijednih eksponata iz ludbreške povijesti izloženo je na tri lokacije. U zgradi Muzeja na glavnom trgu uz koju je i arheološki park, zatim dvorcu Baćani te Bakinoj hiži i dedekovu dvoru. Sve to građani su u sklopu obilježavanja druge godine djelovanja Gradskog muzeja mogli razgledati besplatno.

- Mislim, u blizini sam i sram me je što nisam tu prije došla, oduševljena sam, kazala je Mirjana Horvatić, posjetiteljica. 

- Zanima me antika, prapovijest i sve te priče o tome i legende, dodala je Ružica Papp. 

- Sve ove godine se pripremao teren da se može osnovati muzej, skupljala se građa koju je trebalo obraditi i onda su počele pripreme da se može osnovati muzej, kazao je Branko Dijanošić, ravnatelj Muzeja grada Ludbrega.

U dvorcu Batthyany smještena je zbirka vrijednih sakralnih predmeta.

- Svim ljubiteljima sakralne umjetnosti preporučujemo posjet kapeli Sv. križa gdje se dogodila pretvorba vina u krv Kristovu još 1411. godine, rekao je Robert Kapeš, kustos.

Od sada će posjetitelji u sve muzejske prostore moći ući i s kućnim ljubimcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!