13:27 / 17.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

'Povratak', predstava Eurokaza i ADU-a

Žarko Potočnjak, Iva Jerković i Gordana Vnuk u društvu voditelja Ljiljane Vinković i Mirka Fodora

Žarko Potočnjak, Iva Jerković i Gordana Vnuk u društvu voditelja Ljiljane Vinković i Mirka Fodora

Foto: - / -

Predstava 'Povratak', nastala prema tekstu Srđana Tucića (Požega, 1898.) u režiji mlade redateljice Arije Rizvić, danas i sutra se izvodi u Hrvatskoj kući, Preradovićeva 31.
Predstava 'Povratak', nastala prema tekstu Srđana Tucića (Požega, 1898.) u režiji mlade redateljice Arije Rizvić, danas i sutra se izvodi u Hrvatskoj kući, Preradovićeva 31 u Zagrebu.
 
'Povratak'  je najnovija Eurokazova produkcija nastala u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u kojoj igraju vrhunski glumci zagrebačkih kazališta s doajenom Žarkom Potočnjakom na čelu te Jasminom Telalovićem u ulozi Ive, Suzanom Nikolić u ulozi Kate te Antonijom Stanišić u ulozi Marte. U podjeli ne zaostaju ni studenti ADU Tesa Litvan, Iva Jerković, Robert Španić i Marin Klišmanić. U atraktivnoj ulozi seoskog baje okušava se bivši dekan zagrebačke ADU, redatelj Borna Baletić, dok Ladarice, Jadranka Gračanin Putnik i Ljiljana Ivančan, vode kroz glazbeni dio predstave nizom varijacija slavonskih napjeva.
  Tema je aktualna i danas - povratak u Slavoniju s rada u inozemstvu. Predstava je rađena s inovativnim režijskim pristupom jedne od najzanimljivijih redateljica nove generacije (spajanje tradicijskog u tekstu i suvremenih izvedbenih postupaka), atraktivna je i kvalitetna i glumačka ekipa, a posebno je zanimljiv nesvakidašnji pedagoški postupak koji dovodi u ravnopravnu vezu profesionalne glumce i studente Akademije.
Uz ADU, koproducent predstave je i udruga Hrvatska kuća u čijem se prostoru predstava igra. Riječ je o udruzi koja već godinama s dirljivim dostojanstvom pokušava približiti nesigurne predbilježbe suvremenosti autentičnom, kako se kaže, narodnom rukotvorstvu. Arhetipski tonovi Tucićeve drame, dakle, tonovi od kojih ni danas ne možemo pobjeći, potražit će u artefaktima Hrvatske kuće svoju od nelagode pročišćenu zavičajnost. Doajen hrvatskog glumišta Žarko Potočnjak, Dako u predstavi 'Povratak',  studentica glume Iva Jerković , Marta u Povratku' i Gordana Vnuk, osnivačica i umjetnička savjetnica Eurokaza u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorili su o tome kako je nastajala predstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!