12:13 / 15.10.2020.

Autor: I.D./Gordan Ćelić/Dobro jutro,Hrvatska/HRT

Povratak u stara vremena kroz izložbu "Dizajn u gradu 2"

-

-

Foto: - / -

Od 15. do 29. listopada na šest zagrebačkih lokacija izložbom "Dizajn u gradu 2", otkrit će se neke od najzanimljivijih priča hrvatskog dizajnerskog, umjetničkog, kulturnog i društvenog nasljeđa.
Od 15. do 29. listopada na šest zagrebačkih lokacija izložbom "Dizajn u gradu 2", otkrit će se neke od najzanimljivijih priča hrvatskog dizajnerskog, umjetničkog, kulturnog i društvenog nasljeđa, s fokusom na teme higijene i kućanstva te kazališne plakate.

"Dizajn u gradu 2" je više od same izložbe. Naime, Centar oblikovanja svakodnevice je dugogodišnji projekt koji provode partneri Hrvatsko dizajnersko društvo, ULUPUH, Muzej za umjetnost i obrt, Bacači sjenki i Grad Zagreb, a koji financiraju ga Europski socijalni fond i Ministarstvo kulture RH.

- Riječ je o projektu koji se, između ostaloga, fokusira na istraživanje svakodnevice što u stvari znači istraživanja o dizajnu i arhiviranje dizajna pa je ustvari ova izložba rezultat našeg dvogodišnjeg istraživanja, rekla je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Koraljka Vlajo, MUO.

Na izložbi se tako mogu vidjeti neke od stvari koje su prikupljene u te dvije godine, otkrivaju se najzanimljivije priče o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu, a prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna izložba ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja.

Dobar dizajn nam olakšava svakodnevni život

Na pitanje zašto nam je dizajn važan u svakodnevnom životu, Vlajo je odgovorila:

- Zato što on ustvari čini naš svakodnevni život, sve što pogledate oko nas je dizajn i ono što dizajn čini je olakšavanje našeg svakodnevnog života, ako je dobar dizajn.

Obujmom, najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa. A na izložbi se, kazala je Vlajo, može vidjeti uistinu mnogo toga.

Sekvence izložbe: higijena, kućanstvo, kazališni plakati

- Dio toga su izlaganje predmeta koji čine dizajn za higijenu, dizajn za kućanstvo, možemo vidjeti kazališne plakate, kazala je Vlajo, a Marija Perkec iz ULUPUH-a je dodala:

- Tu možete vidjeti plakate od Vanje Cuculića, Mihajla Arsovskog, Ivana Picelja, Mirka Ilića i Barbare Blasin, a u staroj Tržnici Trnje možete vidjeti dizajn za higijenu, odnosno rad Željka Borčića za tvornicu Saponija, Borisa Ljubičića za tvornicu Labud i Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u Nevi.

Dodala je kako je prezentirano i djelovanje odjela dizajna tvornice Končar koji je bio posvećen oblikovanju malih kućanskih aparata koje svakodnevno koristimo.

Ovim projektom, istaknula je Perkec, nastoje i oživjeti zapuštene prostore u Zagrebu te pokazati kako kulturne aktivnosti mogu oživjeti prostore te im barem privremeno dati život, potaknuti ljude na šetnju i istraživanje grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!